BlogYurtdışı Eğitim

Çin Üniversite Eğitim Rehberi

Neden Çin’de Eğitim Görmelisiniz?

Çin günümüzde gerek ekonomi gerek bilim alanlarında en hızlı büyüyen ülkelerden biri. 2012 yılında milli hasılasının %4’ünü eğitime ayırarak yıllık hedefine ulaşabilmiş bir ülke. Ayrıca güncel olarak da toplumdaki eğitimli kesim ve kırsalda işçi olarak çalışanlar arasındaki farkı kapatmayı amaçlayan, kırsal bölgelerden şehirlere eğitim için göç eden gençleri de kapsayan‘’human capital’’ adlı projelerine yılda 250 milyar Dolar yatırım yapıyorlar.

Son 10 yılda Çin’de bulunan kolej ve üniversitelerin sayısı 2,409’a ulaşarak ikiye katlandı. Ülkenin önümüzdeki 5 yıllık planı batı dünyasına benzer gelişim önceliklerine odaklı. Birçok Çin üniversitesi de Batı’yla rekabeti arttıracak teknolojiler geliştirmek için çalışıyor.

Üniversiteler

QS 2016 üniversite sıralamasında 39 Çin üniversitesi kendine yer buldu. Büyüyen ekonomisi, gelişen ticaret, turizm ve eğitimiyle Çin Asya kıtasının öğrenciler için en popüler ülkelerinden biri. ICEF’in yayınladığı raporlara göre 2016 yılında Çin üniversiteleri bünyesinde eğitim alan uluslararası öğrencilerin sayısı 442,773’e ulaştı. Ayrıca her yıl yaklaşık 9 milyon Çinlinin de üniversite sınavlara girdiği bu ülke dünyanın en büyük eğitim sistemlerinden birine sahip.

2020 yılına kadar Çin Hükümeti 500,000 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmayı hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda gelecek öğrencilere burs olanakları sağlamak da öncelik verdikleri bir konu. Bu yüzden Çin’de eğitim almak sizin için de kaçırılmayacak bir fırsat olabilir.

Çin’de herhangi bir üniversiteye başvuru yapmak için Çin Hükümeti’inin oluşturduğu CUCAS (http://www.cucas.edu.cn) adlı web sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor. Başvuru süreciniz boyunca size her konuda yardımcı olacak bir öğrenci yardım takımı servisleri de var. Başvurunuzu bu sistem üzerinden yaparsanız minumum 50 Dolar bir ücreti var. Ancak üniversitelere direkt başvuru yapmanız durumunda yine minumum 150 Dolar gibi ücret talepleri olacak.

Her şeyden önce yapacağınız şey gideceğiniz üniversiteyi ve derslerinizi seçmek. Sizin için birkaç üniversiteyi dünya sıralamasına göre derledik:

cin-universite-egitim

Tsinghua Üniversitesi

2018 yılı için 25. Sırada gösterilen Tsinghua Üniversitesi, Çin’in başkenti Pekin’de bulunuyor. 1911 yılında kurulan üniversite, 2,700’ü yabancı olmak üzere toplamda neredeyse 46,000 öğrenciye eğitim veriyor. Üniversitenin en iyi bölümleri olarak mimarlık, inşaat mühendisliği ve malzeme bilimi gösteriliyor.

Peking Üniversitesi

Çin’in en iyi üniversiteleri arasında kabul edilen Peking Üniversitesi, prestijli bir araştırma üniversitesidir. 1898’de yine başkent Pekin’de kurulan bu üniversite, Çin’de en çok yabancı öğrenci ağırlayan üniversitelerden biri. Akademik ününün yanında Peking Üniversitesi ayrıca geleneksel Çin mimarisiyle inşaa edilen kampüsüyle de ünlü. 38. Sırada bulunan Peking Üniversitesi’nin en iyi bölümleri ise modern diller, dilbilim, kimya, dişçilik, maden mühendisliği ve işletme.

Fudan Üniversitesi

Çin’in en iyi 3. Üniversitesi olarak kabul edilen Fudan Üniversitesi dünya sıralamasında ise 40. Sırada bulunuyor. Kampüsler ise ülkenin finans ve ticaret merkezi olarak bilinen Şanghay’da. Yaklaşık 32,000 öğrencisiyle ülkenin en seçkin okullarından biri. En iyi bölümleri modern diller, kimya, malzeme bilimi ve siyaset bilimi.

Bazı öne çıkan üniversiteler ise şöyle; Duke Kunshan Üniversitesi, Xi’an Jiaotong Liverpool Üniversitesi, Nottingham Ningbo China Üniversitesi, Newhuadu Business School.

Öğrenciler için en uygun olan şehirler ise;

Pekin
21 milyondan fazla insanın yaşadığı Pekin dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri. Zengin kültürü ve canlı hayatıyla yabancı öğrenciler için ideal. İngilizce tabelaları ile dil sıkıntısı olanların en az zorlanacağı şehir. Tsinghua ve Peking üniversiteleri ise İngilizce öğretim dilleriyle en çok yabancı öğrenci çeken ve ülkenin en çok tercih edilen okulları.

Şanghay
Çin’in en pahalı şehri olarak düşünülse de aynı zamanda en çok iş olanağının da olduğu bir şehir. Fudan Üniversitesi, Shanghai Jiao Tong Üniversitesi ve Tongji Üniversitesi de burada bulunuyor.

Xi’an
Çin’in en eski şehirlerinden biri olan Xi’an bünyesinde bulundurduğu değerli ve tarihi sit alanlarıyla ülkenin popüler şehirlerinden. Xi’an Jiotong Üniversitesi, Northwestern Politeknik Üniversitesi ve Nothwest Üniversitesi bu şehirdeki en iyi üniversitelerden.

Shandong
Konfüçyus’un da şehri olan Shandong 91 milyonluk nüfusuyla aynı zamanda da festivalleri, operaları ve sanat alanlarıyla ünlü. Çin’in en büyük üniversitelerinden biri olan Shandong Üniversitesi, Ocean Üniversitesi, Shandong Normal Üniversitesi ve Shandong Jinzhu Üniversitesi de burada bulunuyor

Çoğu üniversitenin YÖK denkliği bulunsa da üniversite seçiminizi yaparken buna dikkat etmelisiniz. Lisans eğitimi için gidecekseniz (Eğitim dili İngilizce değil ise) Çince yeterlilik sınavlarından geçer puan almak zorundasınız. Gerekli şartları seçtiğiniz üniversitenin kendi sitesinden incelemelisiniz. Eğer Çinceniz yoksa üniversiteye kabul edildikten sonra bir akademik yıl boyunca Çince öğrenmek durumundasınız. Uluslararası öğrencilerin Çin’de üniversitelere girmek için gerekli diplomaya ve belli bir Çince seviyesine sahip olmaları gerekirken, bazı üniversiteler için giriş sınavı da talep edilmektedir. 1 yıllık Çince eğitim alan bir öğrenci HSK (üniversite giriş sınavı) sınavından rahatlıkla geçebilir. HSK testi kişinin Çince bildiğini ve eğitim almak için yeterli olduğunu kanıtlar. Ayrıca bu sınavı vermiş olmak, Çin devlet üniversitelerine giriş için ön şart olarak istenir. Yıllık üniversite harçları her üniversiteye göre değişse de genel olarak 2500-3000 Dolar arasındadır.

Çin’de dil eğitimi almak isterseniz alışık olduğumuz Latin Alfabesi’nden farklı bir alfabe kullanıldığı için Çince öğrenmenin çok zor olduğu düşünülse de bir yıl gibi bir sürede dile hakim olmak mümkün. Çin’de dil okulları genelde 10 aylık bir eğitim programlarına sahipler. Mart ayında başlayan programlar Ocak ayına kadar sürerken, Eylül ayında başlayan programlar da Temmuz ayının ortalarına kadar devam etmekte. Eğitim sürecinde ise dersler genellikle sabah saatlerinde başlayarak öğlen saatlerine kadar devam etmekte; öğleden sonrası ise öğrencilere boş vakit olarak ayrılmakta. Bu boş vakitlerde ise bazı okulların düzenlemiş olduğu etkinliklere katılmak mümkün. Bunların haricinde daha çok ticari amaçlarla Çince öğrenmek isteyenler için de temel düzeyde Çince eğitimiverilen birkaç haftalık yoğunlaştırılmış kurslar da mevcut

Çin’de yüksek lisans programları ise İngilizce ve Çince olarak verilmektedir. Çince yüksek lisans programlarına katılabilmek için aranan tek şart yeterli dil seviyesidir. İngilizce yüksek lisans programları için ise bölüme göre değişmekle birlikte İngilizce yeterlilik sınavından ve GMAT (Lisansüstü Kabul Sınavından) veya dengi sınavlardan yeterli puanı almak gerekmektedir. Birçok üniversitede yüksek lisans eğitiminizi İngilizce yaparken üniversitenin verdiği Çince dil  kursları ile de Çincenizi geliştirebilirsiniz. 2 yıl süren yüksek lisans eğitimi için fiyatlar 5-15 bin Dolar arasında değişiyor. Çalışmak ise sadece üniversite bünyesinde mümkün.

Ücretler Avrupa ve Amerika’ya nazaran çok daha karşılanabilir olsa da öğrenci olarak ekonomik anlamda size yardımcı olan ülkelerden biri Çin. Bu yüzden de gelen yabancı öğrencilere birçok burs olanağı tanıyor.

Burslar

Çin’de eğitim görürken alabileceğiniz burslar tam veya yarı olmak üzere ikiye ayrılır. Ve unutmayın ki burslara üniversiteye kayıt yaptırmadan önce başvurmanız gerekmektedir. Başvurunuz için Büyükelçilik ya da Konsoloslukla iletişime geçebilirsiniz. Burs başvuruları her yıl Ocak ayında başlayıp Nisan ayının ortalarında biter.

Her üniversitenin öğrencilerine sunduğu burs olanakları vardır. Ayrıntılı bilgileri üniversitelerin sayfasından edinebilirsiniz. Bazıları şunlardır:

Pekin Üniversitesi Akademik Bursları

Toplamda 30 lisans (420 Dolar), 15 yüksek lisans (555 Dolar), 10 doktora (695 Dolar) öğrencisi için verilen burslar.

Shanghai Jiao Tong Üniversitesi Lisans Bursları

SJTU uluslararası öğrencilere farklı kategorilerde 72 burs olanağı sağlayan bir üniversitedir. Öğrenciler giriş sınavı sonuçlarına ve genel başvurularına göre değerlendirilirler. İhtiyacı olan öğrenciler ayrıca geçim bursu, konaklama yardımı, sigorta gibi yardımlar da alabilirler.

Diğer burslar ise şöyle:

_CAS-TWAS President’s PhD Fellowship Program: Çin’de doktora eğitimi alacakların başvurabileceği burs imkanıdır.

_Chinese Scholarships-Great Wall Program: 1 yıllığına Çin’e eğitim almaya gelen öğrencilere verilen burs türü.

_Chinese Government Scholarships: Herhangi bir seviyede eğitim almak için Çin’e gelen AB vatandaşlarına verilen burs.

Ayrıntılı burs olanakları için=> http://scholarship.cucas.edu.cn/Enterprise_Scholarships_scholarship_for_degree_international_students_a-0_b-0_c-5_d-0_e-0_f-0.html

CUCAS sitesini kullanarak ya da üniversitelerin kendi web sayfalarından istediğiniz bölüm ve orada sunulan derslerle ilgili ayrıntılı bilgileri alabilirsiniz. Üniversitenizi ve eğitim alacağınız bölümü seçtikten sonra ise yapmanız gereken şey vize almak olacak.

Öncelikle Çin Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’na gitmeniz gerekiyor (eğer danışman bir firmayla çalışmayacaksanız). Vize ücretleri 30-130 Dolar arasında değişir. Kesin bilgi için ilgili kurumlarla irtibata geçmelisiniz. Eğitim süreniz 6 ayı aşıyorsa X vizesi aşmıyorsa F vizesi alıyorsunuz. İstenilen belgeleri kesin olarak öğrenmek için gerekli yerlerden bilgi almalısınız ancak genel olarak istenilen belgeler şöyle:

_Pasaport
_Vize başvuru formu (Q1 Formu)
_Çin’deki okulun size göndermiş olduğu Öğrenci Vize Başvuru Formu
_Çin’deki okulun size göndermiş olduğu kabul mektubu
_Sağlık Raporu
_Mali durum belgeleri
_Vize ücreti

Başvuru süreci, vize işlemleri derken konaklama arayışınızı da unutmamanız gerekir.

cin-universite-hayati

Konaklama Seçenekleri

Kampüste Konaklama: Öğrenciler için en uygun ve ucuz konaklama seçeneğidir. Birçok üniversitenin yabancı öğrenciler için ayrılmış yurtları vardır. Seçenekleriniz arasında tek kişilik ya da paylaşımlı odalar bulunur. Yalnız yurtların çoğunda mutfak bulunmaz ancak yurt bünyesinde kafetaryalar vardır. Yurt ücretleri üniversiteye göre değişse de 110 Dolara bile oda bulabilirsiniz. Ayrıntılı bilgiler için mutlaka üniversitenizle iletişime geçmelisiniz. Hatta CUCAS sistemi üzerinden kaydınızı gerçekleştirirken yurt için de başvuru yapabilirsiniz. Unutmayın kısıtlı imkan ve çok talep olduğundan yurt / oda bulmak biraz riskli olabilir.

Daire kiralamak: Kendi başınıza daire kiralayabilirsiniz. Fiyatlar tabii ki şehirden şehire değişse de örnek verecek olursak Pekin şehir merkezinde ortalama kiralar 900 Dolardan başlarken Shenyang gibi daha küçük şehirlerde 200 Dolara daire bulabilirsiniz. Bu konuda da üniversitenizin ilgili bölümünden yardım alabilirsiniz. Yalnız daire kiralamak için sizden depozito ve 3-6 aylık peşin kira gibi taleplerle de karşılaşabilirsiniz.

Aile Yanı Konaklama:  Aile yanı konaklama, yabancı bir ailenin arasında tam pansiyon ya da yarım pansiyon ücreti ödeyerek ailenin bir bireyi gibi onların yanında kalabileceğiniz bir konaklama çeşididir. Sıcak bir aile ortamında, aile yapısını ve kültürünü yaşayarak öğrenecek ve günlük hayatınızda bol bol pratik yapma imkanı bulacaksınız. Bu konaklama türünün en önemli avantajlarından biri de yiyecek, çamaşır yıkama, nevresim, yastık gibi ihtiyaçlarınızın aile tarafından karşılanacak olmasıdır.

Ayrıca unutmamalısınız ki Çin’e gittiğinizde ilk iş olarak bir emniyet müdürlüğüne giderek oturma izni çıkarttırmalısınız!

Yaşam

_ Çin’de yemek fiyatları genelde uygundur. Kampüs içerisinde ve kampus dışında çok uygun ücretlere yemek yiyebileceğiniz birçok küçük restoran bulabilirsiniz.

_ Çin yemekleri düşünülenin aksine sadece böcek ve ilginç şeylerden oluşmaz. Çin’in bizim de alışık olduğumuz tarzda birçok yemek çeşidi vardır.

_Normalde öğrenciler Çince’yi 6.aydan sonra basit seviyede konuşmaya başlıyorlar.

_ Çin’e giderken yanınızda büyük miktarlarda nakit getirmenize gerek yoktur. Çin’deki nerdeyse bütün alışveriş merkezlerinde kredi kardı ve debit kartlarınızı kullanabilirsiniz. Şehirlerin bir çok noktasında ATMlere kolayca ulaşabilirsiniz

_ Eğlence ve turistik gezi masrafları seçtiğiniz lokasyon ve hizmetlere göre değişiklik göstermektedir.Ortalama şehirler arası bir gezinin maliyeti 200 ve 500 Dolar arasında değişebilir.

_ Okul yurtlarında internet erişimi sağlanmaktadır. Genellikle 15 Dolar civarı aylık bir ücret istenir. Okul dışarısında bir çok kafe ve merkezde kolaylıkla wireless ağlarına ulaşabilirsiniz.

_ Çin deki kitap ücretleri dünyada ki en ucuz fiyatlar olarak kabul edilir. Büyük kitap mağazalarında ve ya online olarak da kitap alımı gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden aldığınız kitaplar daha ucuz olacaktır.

Yaşam ücretlerine örnek vermek gerekirse;

Sinema bileti : 30 – 80 RMB / 5-11 Dolar ( Öğrenciler için indirimler vardır )
600 ml yerli bira : 3 – 10 RMB / 0,44-2 Dolar (Restoran ve bar fiyatları)
Big MAC : 15,5 RMB / 2,20 Dolar
Yaz Sarayını ziyaret etmek : 30 RMB / 4,5 Dolar ( Yoğun sezonda, öğrenciler için indirimler mevcuttur.)
Yerli bir mağazadan 1 adet tişört : 50 RMB / 7,30 Dolar

RMB: Çin’in resmi para birimi Yuan’dır.

Giderler

Giderler kişiye, üniversiteye ve şehre göre farklılık gösterse de tahmini olarak giderken ödemeniz gerekecek miktar şöyledir:

Başvuru Ücreti: 120 Dolar
Vize Ücreti: 140 Dolar
Uçak Bileti Ücreti: 950 Dolar
Sigorta : 100 Dolar
Eğitim Ücreti : 3,500 Dolar
Kitap Ücreti: 100 Dolar
Konaklama Ücreti : 3,000 Dolar
Yaşam ve diğer Giderler: 2,000 Dolar
TOPLAM : 9,910 Dolar

Çin her alanda gelişen bir ülke olmasının yanı sıra gerçekten diğer ülkelere göre ekonomik anlamda çok daha uygun olmasıyla da öne çıkan bir ülke. Çin’deki eğitiminizden sonra sizi güzel bir kariyerin bekleyecek olmasına da hiç şüphe yok. Ülkenin sunduğu istihdam avantajlarından tutun, dünya pazarında önemli yere sahip olan Lenovo, Alcatel, Huawei, Air China gibi büyük 500’den fazla şirketle otomotivden bilişime, turizmden elektroniğe birçok farklı alanda çalışma imkanı bulabilirsiniz. Ayrıca dünyanın anadil olarak en çok konuşulan dili olan Çince’yi öğrendiğiniz takdirde de hem kariyeriniz için hem de kendi kişisel gelişiminiz için tamamen yeni fırsatlar elde edebilirsiniz!

好运

Dilay Doğru

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu