BlogÜniversite Hayatı

Başarılı Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır?

Başarılı üniversite tercihleri yapmak hayatınızın geri kalanında önemli rol oynayacak bir etkendir. Lise hayatınızın bitiminde üniversite sınavına girdikten sonra önünüzde zorlu bir tercih süreci var. Hayalinizdeki meslek, okumak istediğiniz şehir, aldığınız puan, seçmek istediğiniz bölümün iş olanakları ve maaş skalası gibi birçok kriter tercih sürecinizi etkileyecektir. Bu yazımızda “Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır?” sorusuna cevap arayacağız.

Sınavdan sonra puanınızı açıklanması ile Üniversite Tercihleri için YÖK’ün resmi lisans tercih sihirbazını kullanabilirsiniz. Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı (Okul birincilerinin ve Engelli/Tübitak ek puanlılar dışında) gibi kriterlerle tercihlerinizi belirleyebilirsiniz.

Üniversite tercihi yapmadan önce yayınlanan tercih kılavuzunu detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir. Kılavuzda yer alan maddelerde kaçırdığınız bir nokta olursa tercih sonuçlarınızı olumsuz etkileyebilir.

Başarılı Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır?

Araştırma Yapın

Hangi bölüm size uygun, hangi üniversiteler daha kaliteli, hangi üniversitenin olanakları size daha çok hitap ediyor? gibi soruları kendinize sorarak internet üzerinden araştırma yapabilirsiniz. Üniversiteleri ve bölümleri listeleyerek kendi kriterlerinize göre filtreleme yapabilirsiniz. ,

Karşılaştırma Yapın

Listelediğiniz üniversiteleri eğitim kalitesi, akademik kadro, staj ve iş imkanları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak karşılaştırın. Üniversitelerin ve bölümlerin artılarını-eksilerini analiz ederek tercihlerinizi puanlayın. Karşılaştırma yaparken belirlediğiniz kriterlerde objektif olmanız gerekmektedir.

Uzmanlardan Destek Alın

Üniversite tercihi sürecinde tek başınıza kararlar almak sizi hem zorlayabilir hem de başarılı bir tercih dönemi geçirmemenize neden olabilir. Bu dönemde öğretmenlerinizden, rehberlik bölümünden, üniversite tanıtım uzmanlarından ve ailenizden destek alın. Kafanızdaki soru işaretleri ile ilgili üniversitelerde okuyan öğrenciler ile iletişime geçerek sorularınızı sorabilirsiniz.

Kendinizi Tanıyın

Kendinizi gerçekten tanıyor musunuz? Biraz objektif olun ve kendinize bir swot analizi yapın. Güçlü yönleriniz nedir? Zayıf yönleriniz nedir? Hayatınızda tehditler ve fırsatlar nelerdir? gibi sorularda kendinizin bir analizinizi yapın. Okumak istediğiniz bölüm size gerçekten size uygun mu? Çizimden nefret eden birinin mimarlık okuması 4 sene o kişiyi zorlayacaktır. Sosyal zekanız mı daha yüksek sayısal zekanız mı? Kendinizi tanıdıkça tercihlerde başarı şansınız yükselecektir.

Şehir ve Üniversite Analizi Yapın

Okumak istediğiniz şehrin sosyal olanakları, kira fiyatları, yurt olanakları ve kültürel yapısını araştırmanız tercihlerinizde başarı şansınızı artıracaktır. Üniversitenin yurt, yemekhane, sosyal tesisler, eğitim kalitesi, öğretim üyesi kadrosu kalitesi gibi özelliklerinin size uygunluğunu mutlak araştırın. Erasmus yapmak istiyorsanız veya mezun olduktan sonra yurtdışı iş olanaklarını değerlendirmek istiyorsanız üniversitenin bu konulardaki faaliyetlerini ve başarısını araştırmalısınız.

Alternatiflerinizi Değerlendirin

Tercih sonuçlarında hedefinize ulaşamazsanız alternatifleriniz nelerdir? Hayal kırıklığına uğramamak için mutlaka alternatiflerinizi belirleyerek B,C,D planlarınızı yapın. Nasıl olsa gelmez diyerek yazdığınız bir şehir veya üniversite size sonuç olarak dönebilir. Nasıl olsa olmaz diyerek sakın tercih yapmayın. Tercihlerinizde başarılar!

Gökhan Turgut Ünal

Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu