BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Analitik Düşünme Nedir?

Analitik düşünme, topladığınız ve organize ettiğiniz bilgileri değerlendirerek karmaşık sorunların üstesinden gelmeye yarayan görsel düşünme yeteneğidir. Analitik düşünürler, genellikle yaratıcı çözümlere yol açan veri kümeleri arasındaki kalıpları tespit edebilir.

Analitik Düşünenler, yoğun verileri ve bilgileri eyleme dönüştürebilirler. Eleştirel düşünürler olarak ekiplerin toplanan verilere ve belirlenen hedeflere dayalı bilinçli kararlar almasına yardımcı olurlar. Analitik düşünürler ayrıca ekiplerinin yeni fikirleri benimsemesine ve büyüme zihniyeti geliştirmesine yardımcı olur.

Analitik Düşünme Nedir?

Analitik Düşünme, şirketlerin genel üretkenlik düzeyini artırmalarına yardımcı olabilecek gözlemleme ve problem çözme gücüdür. İşverenler, bir sorunu araştırma ve kalıcı bir çözüm bulma becerisine sahip adaylar ararlar.

Analitik Düşünenlerin Davranışsal Göstergeleri

  • Bilgi ve veri toplar.
  • Sorunun olası nedenlerini belirlemek için ilgili verileri çıkarır.
  • Sorunları yönetilebilir parçalara ayırarak eleştirel bir şekilde inceler.
  • Sorunun en olası nedenini belirlemek ve tespit etmek için bilgileri analiz eder.
  • Yürütülen verilere, bilgilere ve analizlere dayalı olarak mantıksal, olgusal sonuçları tanımlar.
  • Sorunun kısmen veya tamamen oluşmasını önlemek için eylemi tanımlar.

Eleştirel düşünme nedir?

Eleştirel düşünme, bir sonuca varmak için akıl yürütmeyi kullanan bir analiz türüdür. Bireyler bu beceriyi bilgiyi yorumlamalarına ve bir şeyin doğru mu yanlış mı olduğuna karar vermelerine yardımcı olmak için kullanabilirler. Genellikle bu, düşünme süreciniz sırasında dış bilgileri dikkate almayı içerir. Örneğin, bir eve sızdıran bir lavaboyu tamir etmek için gelen bir tesisatçı, alet çantasındaki eşyaları gözden geçirebilir ve lavaboyu tamir etmelerine en iyi hangisinin yardımcı olabileceğini belirlemek için eleştirel düşünebilir.

Analitik düşünme kullanan işler

İş analistleri: İş analistleri, projeleri için gereklilikleri incelerken ve olası çözümler bulurken işlerine analitik düşünceyi uygularlar.
Kriminologlar: Kriminologlar çalışmaları sırasında, ceza adaleti sistemindeki sorunları çözmelerine ve sorunları incelemelerine yardımcı olmak için analitik düşünceyi kullanırlar.
Ekonomistler: Ekonomistler, ekonomik olayları açıklamalarına yardımcı olmak için işlerine analitik düşünmeyi uygularlar.
Yazılım geliştiriciler: Yazılım geliştiriciler, programlar oluştururken ve uygularken karar vermelerine yardımcı olmak için analitik düşünme becerilerini kullanır.
Muhasebeciler: Muhasebeciler, müşteriler için finansal bilgileri analiz eder ve yorumlar ve sorunları bulmalarına ve çözmelerine yardımcı olmak için analitik düşünme becerilerini kullanırlar.

Hem eleştirel düşünmeyi hem de analitik düşünmeyi kullanan işler

Bilim adamları: Bilim adamları, bilgileri incelemelerine ve bulguları hakkında bir inanç geliştirmelerine yardımcı olmak için hem eleştirel düşünmeyi hem de analitik düşünmeyi kullanır.
Aktüerler: Aktüer olarak kariyer, bir belirsizliğin veya riskin finansal maliyetini değerlendirmeye ve bulgularına dayalı bir öneri geliştirmeye yardımcı olmak için bu iki düşünme becerisini içerir.
Yöneylem araştırması analisti: Yöneylem araştırması analistleri, işletmelerin daha uygun maliyetli bir şekilde çalışmasını sağlamak için çözümler üretirken rollerine analitik düşünme ve eleştirel düşünme uygularlar.
Etkinlik planlayıcısı: Etkinlik planlayıcıları, devam etmenin en iyi yolunu belirlemelerine ve talep ettiklerine göre müşterilerine seçenekler sunmalarına yardımcı olmak için eleştirel ve analitik düşünürler.
Yargıçlar: Yargıçlar, davaları incelerken ve sunulan kanıtlara dayanarak suçlanan bir kişinin suçlu veya masum olup olmadığına karar verirken eleştirel düşünmeyi kullanır ve nihai kararlarını vermek için analitik düşünmeyi kullanır.

Bu Hayatta Sizin İkigai ‘niz Ne?

Overcoming Test Anxiety Strategies for Staying Calm and Focused During Exams


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu