BlogKariyer

En Başarılı Kaizen Örnekleri

Kaizen; bir kuruluşun hedeflenen faaliyetlerinde ve süreçlerinde israfı ortadan kaldırmaya, üretkenliği artırmaya ve sürekli sürdürülebilir iyileştirme sağlamaya odaklanır. Kaizen örnekleri veya hızlı iyileştirme süreçleri, genellikle tüm yalın üretim yöntemlerinin “yapı taşı” olarak kabul edilir.

Yalın üretim, kaizen veya sürekli iyileştirme fikri üzerine kuruludur. Bu felsefe, rutin olarak uygulanan ve uzun bir süre boyunca sürdürülen küçük, artımlı değişikliklerin önemli gelişmelerle sonuçlandığını ima eder. Kaizen stratejisi, bir sorunu çözmek veya bir süreci iyileştirmek için kuruluştaki işlev ve çalışanları birlikte çalışmaya dahil etmeyi amaçlar. Ekip, hedeflenen bir süreçte veya üretim alanında israfı ortadan kaldırma fırsatlarını hızlı bir şekilde belirlemek için değer akışı haritalaması ve “5 neden” gibi analitik teknikleri kullanır. Ekip, seçilen iyileştirmeleri hızlı bir şekilde uygulamak için çalışır (genellikle kaizen olayını başlattıktan sonraki 72 saat içinde), tipik olarak büyük sermaye harcamaları içermeyen çözümlere odaklanır.

Swot Analizi Nasıl Yapılır?

En Başarılı Kaizen Örnekleri

Toyota

Beş Neden Sorusu Toyota, bir sorunun temel nedenini ortaya çıkarmak için beş kez “neden” sorusunu sorma ve her seferinde yanıtlama uygulamasını geliştirdi. Aşağıda bir örnek gösterilmiştir.

  • Makine neden durdu?
    Aşırı yük vardı ve sigorta patladı.
  • Neden aşırı yük vardı?
    Rulman yeterince yağlanmamış.
  • Neden yeterince yağlanmadı?
    Yağlama pompası yeterince pompalamıyordu.
  • Neden yeterince pompalanmıyordu?
    Pompanın şaftı aşınmış ve sallanıyordu.
  • Şaft neden aşındı?
    Süzgeç takılı değildi ve metal hurdalar içeri girdi.

Nestle

Nestlé, Kaizen’in farklı endüstrilerde nasıl kullanılabileceğinin harika bir örneğidir, bu örnekte Kaizen’i uygulayan dünya çapında en önemli firmalardan birinin bulunduğu gıda endüstrisi. Yalın üretim, Nestlé’nin Kaizen’in ciddiye aldığı bir yönü olmuştur ve süreçlerinde boşa harcanan zamanı ve malzemeleri azaltarak israfın azaltılmasında büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Yalın üretim, yalnızca israfı azaltmanın yollarını bulmaya değil, eldeki kaynakları en iyi şekilde kullanmanın ve şirketin sahip olduğu yetenek ve teknolojiden en iyi şekilde yararlanmanın yollarını bulmaya odaklanır.

Lockheed Martin

Lockheed Martin, ünlü Amerikan küresel havacılık, savunma, güvenlik ve ileri teknolojiler şirketidir. Bethesda, Maryland’de bulunur. Lockheed Martin’in dünya çapında yaklaşık 116.000 çalışanı vardır ve 1998’de Industry Week’in “En İyi 10 Fabrikası” arasında seçilmiştir. 1992’den 1997’ye kadar olan dönemde şirket, kusur oranlarını 3,4’e düşürürken üretim maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeyi başarmıştır. düzlem başına örnekler; Yalın üretimi titizlikle uygulamak için kaizen metodolojilerini kullanan Lockheed Martin, 2000 yılında Shingo Mükemmellik Ödülü’ne layık görüldü. parçaları teslim almadan stoka taşıma süresini 30 günden sadece dört saate indirmeyi başardı.

Ford

Alan Mulally’nin CEO olarak atandığı 2006 yılından bu yana Kaizen felsefesini benimseyen Ford, Mark Fields liderliğinde sektörde avantaj elde etmelerine yardımcı olan aynı ilkeleri kullanmaya devam etti. Ford, süreçlerini daha verimli hale getirmelerine olanak tanıyan uygulamaları uygulamaya ve süreleri azaltmanın yollarını bulmaya, daha verimli bir şekilde yapılmasını sağlayacak şekilde düzeltmeye odaklanmaya karar verdi.

Mayo Clinic

Mayo Clinic, Kaizen uygulamalarını iyileştirmek için üretim operasyonuna nasıl yardım edebildiğini inceleyerek Toyota’nın liderliğini takip etmeye karar veren, tıbbi uygulamadır. Toyota gibi bir şirketin Kaizen’i kullanabiliyorsa, bunu felsefeyi sağlık hizmetlerine uyarlayarak da yapabileceğine inanıyorlardı. Sağlık sektörü çok karmaşıktır ve Kaizen’den yararlanılabilecek birçok hareketli parça vardır. Yöntemler, bekleme süreleri, hasta kayıtlarının işlenmesi ve kaynakların en iyi şekilde kullanılması Kaizen’in farklı olabileceği alanlardır ve Mayo Clinic ve dünya çapındaki diğer sağlık kuruluşları örneğinde bunu yapmıştır.

Best Soft Skills in Work Life

Kesintisiz İyileştirmenin İş Felsefesi: Kaizen Nedir

Japonca’da Kaizen, “iyi” ve “değişim” karakterleri kullanılarak yazılır. “iyileştirme” anlamına gelir. Bu anlamda baktığımızda, bir felsefeden çok bir amaçtır. Ek olarak, kelimenin geleneksel tanımında, devam etmekte olan dönüşüme ya da sürekli iyileştirmeye ilişkin bir çağrışım yoktur. Kaizen kavramına verilen bu ek anlam, Batılılar tarafından tanımlanan Japon üretim tekniklerinin bir ürünüdür—Japonlar bunu, her işçinin mümkün olan her yerde süreci iyileştirmek için yapması gereken temel bir görev olarak görür, ama bir Amerikan gözüyle, Japon araba endüstrisinin en üst noktada olmasını sağlayan gizli rehberin bir ilkesidir.

Kaizen’in amacı: Geçici önlemlerle o günü kurtarmak değil, kalıcı çözümlerle yarını kurtarmaktır. Sürece öncelik tanıyan bir yönetim anlayışı vardır. Sürekli iyileştirme felsefesi” basitleştirme-otomatik hale getirme-birleştirme” üçlüsünden oluşmaktadır.

Kaizen’in bu yeni, daha felsefi anlamı, zamanında Japon sözlüğünde kabul edilmiştir, lakin “kai” ve “zen” ayrı ayrı anlamlı karakterlerinin hecelenmesiyle değil, yabancı kelimelerin tayin edilmesinde kullanılan Katakana fonetik alfabesinin içinde hecelenmiştir. En iyi uygulamalara karar vermek için, daha çok mihenk taşı olarak kullanılması gerekliliğine rağmen, Kaizen aşağıdaki adımlarla devam eden bir süreç olarak tanımlanabilir;

1-Standartlaştırmak. Süreç ile birlikte çözüm bulun.

2-Ölçmek. İşleyişin ne kadar iyi olduğunu ölçün.

3- Karşılaştırmak. İşleminizin ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun.

4-Yenilik yapmak. Fazlalık ve israfı bulup kaldırın.

5- Standartlaştırmak. Öğrendiklerinize dayalı olarak, daha iyi bir süreç geliştirin.

6-Tekrarlamak. Yaptıklarınızı tekrarlayın.


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu