BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Serbest Çalışma Platformlarındaki En Popüler 10 İş

İnternet üzerinden serbest çalışarak pek çok iş yapabilir ve şaşırtıcı ölçüde tatmin edici bir gelir elde edebilirsiniz. Bu işler arasında en popüler olanları Fiverr, Upwork ve Freelancer gibi siteleri tarayarak belirledik ve ortalama ne kadar gelir elde edilebildiğine de baktık. Aşağıda, serbest çalışma platformlarında en çok talep gören işlerin bir listesini bulabilirsiniz.

Video Oluşturma ve Düzenleme

Video içeriklerini artık her web sitesinde bulabilirsiniz zira ziyaretçiler düz metinlere kıyasla onlara daha çok ilgi gösteriyor. Yapılan bir araştırmaya göre internet kullanıcıları video içeriğine sahip sitelerde 2,6 kat daha fazla vakit geçiriyor. Videoları bir ürünün tanıtımını yapmak veya o ürünü satmak için kullanabilir, hatta başlı başına bir gelir kaynağına dönüştürebilirsiniz. Ancak bunun için bir profesyonelin videonuzu çekmesi veya kurgulaması şarttır. İşte bu iş, yani video çekimi ve kurgusu, saatte 50 USD ile 150 USD arasında kazanmanızı sağlayabiliyor.

Video Pazarlama

Video çekmek tek başına yeterli değil, insanların dikkatini çekmeniz de gerekiyor. Video pazarlama, işte bu noktada devreye giriyor. Bu işi yapanlar, videolarınızı hedef kitlenizin kullandığı sosyal medya platformlarında ve sitelerde yayımlayıp tanıtımınızı yapıyor. Diğer bir deyişle onları “viral” hale getiriyor. 60 saniyelik bir videoyu popüler platformlarda yayımlamak ve tanıtmak için 1.000$ ile 5.000$ arasında bir bütçe gerekiyor. Video pazarlama işini yapan kişi de ayrıca videonun kapsamına bağlı olarak 200$ ile 500$ arası bir ücret talep edebiliyor.

Programlama ve Yazılım Geliştirme 

Hiçbir yazılım tek bir kişi tarafından geliştirilmez, kullandığımız tüm programlar bir ekip çalışmasının sonucunda ortaya çıkar ve ekibin büyüklüğü bazen onlarca kişiye ulaşabilir. Ancak bu insanlar birlikte çalışmak zorunda değildir. Yazılım geliştirme uzaktan yapılabilen bir iştir, yeterince iyiyseniz Microsoft ve Apple gibi şirketler tarafından belirli bir proje için işe alınmanız bile mümkün olabilir. Ücret çok değişkendir ve projenin büyüklüğü ile yazılımcının tecrübesine bağlıdır. Basit projeler için 200-300 USD gibi bir saatlik ücret alabilirsiniz. Daha büyük ve ciddi projeler için bu sayıları 10 ile çarpmak mümkün.

SEO Uzmanları

Dünyanın en iyi web sitesine sahip olsanız bile arama motoru sonuçlarında görünmedikçe kimsenin ondan haberi olmayacaktır. Bir SEO uzmanı size bu konuda yardımcı olabilir. Anahtar kelime kullanımı, site optimizasyonu ve özel amaçlı içerikler gibi teknikler sayesinde web sitenizi arama motorlarında görünür kılarlar. İşe yeni başlayan bir SEO uzmanı saatte 50 dolar ile 150 dolar arasında kazanabilir. Deneyimli uzmanlar için ise saatlik ücret 1.000 dolara kadar çıkabiliyor. Bir SEO uzmanının; içerik yazarlarından, grafik tasarımcılardan ve programcılardan yardım alması gerekebilir. Yani bu iş için bir takım halinde çalışmaya yatkın olmanız da gerekecektir.

İçerik Yazarlığı

Serbest yazarlık, tüm platformlardaki en yaygın iştir ve oldukça tatmin edici bir kazanç sağlayabilir. Çevrimiçi web siteleri her zaman içeriğe ihtiyaç duyar ancak bazı konularda uzman bulmak çok zordur. Örneğin kripto para birimi konusunda bilgili çok fazla yazar yoktur. Talebin fazla fakat yeterli niteliklere sahip yazarların az olduğu sektörler için yazarsanız, 1.000 kelimelik bir metin için 30-50 USD arasında kazanabilirsiniz. Ancak PDF editörü gibi özel araçlar kullanmanız gerekebileceğini ve çok uzun saatler boyunca aynı konularda özgün metinler üretmeye çalışacağınızı unutmayın. Ayrıca, her gün düzenli olarak yazmak çoğu kişiye uygun olmayabilir.

Grafik Tasarım

Grafik tasarım pek çok farklı iş kolunda kullanılır, dolayısıyla grafik tasarımcılara olan ihtiyaç hiç azalmaz. Hemen hemen her endüstrinin bir grafik tasarımcıya ihtiyacı vardır ve detaylara önem veren sanatçı ruhlu biriyseniz bu sizin için en uygun iş olabilir. Yeni başlayan grafik tasarımcıları saatte ortalama 25 dolar kazanır ancak ücretler için herhangi bir üst sınır yoktur. İşinizde ne kadar iyi olduğunuza ve kiminle çalıştığınıza bağlı olarak binlerce dolar bile kazanabilirsiniz. Ancak bu işin lisansı oldukça pahalıya gelebilen birden çok yazılım gerektireceğini unutmayın.

Muhasebe ve Defter Tutma

Küçük ve orta ölçekli işletmeler, muhasebe ihtiyaçlarını tamamen çevrimiçi olarak karşılayabiliyor. Uzaktan çalışan muhasebeciler, deneyim seviyelerine bağlı olarak saatte 70 USD kazanabilirler ve gün boyu çalışmalarına da gerek yoktur. Temel düzeyde muhasebe bilgisine sahip olmanız bu işe başlamanız için yeterlidir ve aynı anda birden çok müşteri için çalışabilirsiniz. Genellikle şirketlerin muhasebe departmanları ile ortak çalışmanız gerekir. Siz hesaplamaları yapıp kayıtları tutarsınız, onlar da Vergi Dairesi ile muhatap olur.

Çeviri

Çevirmenler serbest yazarlar gibi çalışır ve aşağı yukarı aynı geliri elde ederler. Ancak egzotik dillerde bir projeye başladıklarında normal ücretlerinin dört ya da beş katını alabilirler. Bir ajansla çalışmak yerine serbest meslek olarak yapılması gereken bir iştir zira ajans komisyonları gelirin büyük bir bölümünü götürür. Özel bir eğitim gerektirmez ve çevireceğiniz dili yeterli düzeyde bilmeniz kâfidir.

Mobil Uygulama Geliştirme

Harika bir mobil uygulama fikriniz var diyelim fakat onu oluşturacak teknik bilgiye sahip değilseniz bir mobil uygulama geliştiricisi ile çalışmanız gerekiyor. Siz aklınızdaki fikri söylersiniz o da bunu bir uygulamaya dönüştürür. Serbest çalışan geliştiricilerin saatlik ücreti 50-80 USD arasında değişir ancak elbette deneyim düzeyine ve projenin büyüklüğüne göre bu ücret artabilir.

Sanal Asistanlık

Randevularınızı takip etmekte zorluk mu çekiyorsunuz? Hayatınızı sizin yerinize planlayacak bir asistana ihtiyacınız olabilir. Üstelik bu asistanın sürekli yanınızda olması gerekmez, size uzaktan da yardımcı olabilir. Yeni başlayan sanal asistanlar saatte 15-20 USD kazanırken deneyimli sanal asistanlar için ücretler 30-40 USD’ye kadar çıkabiliyor.


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu