BlogYurtdışı Eğitim

Yurtdışında Eğitim Finansal Olarak Hazırlanmanın 10 Yolu

Yurtdışında eğitim hayatınız boyunca hatırlayacağınız inanılmaz bir deneyim olduğuna şüphe yok, ancak özellikle finansla ilgili kısmı dikkatli planlama gerektiren bir şey. Para sizin için bir sorun olsa bile yurtdışında okumak mümkündür ancak hibe ve burslara başvurmak ve para biriktirmek için kendinize yeterince zaman ayırmanız gerekir. Maalesef bu konuda sihirli bir kestirme yol yok ve öğrenciler, programlarını çeşitli çabalarla finanse etme eğilimindedir, ancak bu ipuçlarının size rehberlik edeceğini umuyoruz.

  1. Kampüste veya Kampüs Dışında Bir İşe Girin

Para biriktirmenin en iyi yolunun harcadığınızdan fazlasını kazanmak olduğuna şüphe yok, bu yüzden özgeçmişinizi gönderin ve yurtdışına gitme konusunda ciddiyseniz bir geliriniz olduğundan emin olun. Zaten çalışıyorsanız, çalışma saatlerinizi biraz artırmanın mümkün olup olmadığını öğrenin. Motivasyon için, kazandığınız her 50 lirayı yurtdışında başka bir yemek olarak düşünün.

  1. Belirli Bir Bütçe ile Yaşayın

Hala evdeyken masraflarınızı azaltmaya çalışın. Kendiniz için hedefler belirleyin ve yola devam etmenize yardımcı olması için Mint veya Level Money gibi bir uygulama indirin. Her iki uygulama da iOS ve Android için ücretsizdir ve her ikisi de en çok nerede harcama yaptığınızı görmenin yanı sıra tasarruf için hedefler belirlemeniz için kişisel hesaplarınızı bağlamanıza izin verir.

Şimdi nasıl harcadığınızı düşünün ve bir satın alma yapmadan önce iki kez düşünün. Toplu taşımaya daha az para harcamak için daha fazla yürüyebilir misiniz? Dışarıda bir gece kadar eğlenceli olan daha ucuz bir gece düzenleyebilir misin? Zihniyetinizi biraz değiştirin, bu sayede avantajlardan yararlanacaksınız, mesela şimdi yeni ayakkabılar mı almak istersiniz yoksa daha sonra Londra’dan Amsterdam’a bir tren bileti mi almak istersiniz?

  1. Para Biriktirmeye Başlayın

Artık bütçenizi kontrol altına aldığınıza göre, fazladan parayı birikimlerinize aktarın.

Denenecek bir tasarruf hilesi mi arıyorsunuz? Ayrılmadan önceki yıl için ödemelerinizi daima nakit yapın. Yalnızca banknotları kullanın ve tüm ekstra bozuklukları bir kumbaraya atın. Bir yılda ne kadar toplayabileceğinize şaşıracaksınız.

Destek mi arıyorsunuz? Tasarruf topluluklarının fikir ve ipucu paylaştıkları epeyce blog var. Squawkfox, And Then We Saved gibi internet sitelerini örnek gösterebiliriz.

  1. Maliyet Dışındaki Ek Program Giderlerini Belirleyin

Yurtdışında eğitim almayı seçtiğinizde, danışmanlar yurtdışında eğitim almanın ek maliyetlerinden bazılarının ne olacağını belirlemenize yardımcı olacaktır. Bunlar, havalimanından kalacağınız yere olan ulaşım ve dönüşü, ders kitaplarını, cep telefonu masraflarını, yemeklerinizi, kişisel eğlence ve geziler gibi genel günlük yaşam masraflarını içerir.

Yurtdışına Nasıl Gidilir? Yurtdışına Çıkış ve Yerleşme Yolları

 

  1. Kitlesel Fonlama Seçeneklerini Keşfedin

Her kitle fonlaması platformunun farklı kuralları ve düzenlemeleri vardır. Bazıları yalnızca tam olarak hedefinize ulaşırsanız para vermeyi kesinleştirir. Kaydolmadan ve bir profil oluşturma çabasına girmeden önce doğru platformu araştırmaya zaman ayırdığınızdan emin olun. Yurtdışında eğitim gören öğrenciler tipik olarak popüler “Kickstarter” sitesinin kullanma gereksinimlerini karşılamasalar da yurtdışındaki maceralarınıza fon talep etmek için Kickstarter’dan farklı birçok farklı seçenek var.

GoFundMe, en büyük kitle fonlaması platformlarından biridir ve bu platform “eğitim, okullar ve öğrenim” kategorisine sahip. FundMyTravel, yurtdışında eğitim gibi anlamlı seyahat deneyimlerini finanse etmek için GoAbroad.com’un ekibi tarafından özel olarak oluşturulan ilk kitle fonlaması platformudur. Bakılması gereken üçüncü bir platform, tamamen öğrencileri güçlendirmekle ilgili olan GoEnnounce.

Kampanyanızı oluştururken arkadaşlarınızdan, ailenizden ve yabancılardan para istediğinizi ve bunun neden iyi bir yatırım olduğunu öğrenmek isteyeceklerini unutmayın. Profilinizi oluştururken zaman ayırın. Bir video oluşturun. Neden yurtdışında eğitim almayı umduğunuzu ve gelecekte size fayda sağlayacak deneyimlerden neler kazanmayı umduğunuzu paylaşın. Kişisel hedeflerinizden bahsedin, onlara staj imkanlarından ve akademisyenlerden bahsedin. Başka yerlerde de fon bulmak için çaba harcadığınızı gösterin; mesela burs için başvurular yapmak ve çalışmak gibi. Yurtdışındayken blog mu yazacaksınız? Size fon sağlayanlara maceralarınızı takip edebilecekleri bir platform sağlamak kesinlikle faydalı olacaktır.

Profilinizi mükemmelleştirdikten sonra, kişisel mesajlarınızı tanıdığınız kişilerle ve sosyal medyada paylaşmaya başlayın, paylaşın çünkü size kimin yardımcı olabileceğini asla bilemezsiniz!

  1. Burs İmkanlarını Araştırın

Yurtdışında eğitim almanın en çekici yollarından biri burslardır. Evet, biraz çaba harcamak zorunda bırakırlar, ancak bu geri ödemeniz gerekmeyen bir paradır, bu da zamanınıza değer olduğu anlamına gelir. Üniversitenizin mali yardım ofisi de size yardımcı olabilir. StudyAbroad.com‘un harika bir burs kaynağı var. Bu yolları tükettikten sonra Google en iyi arkadaşınız olur. Sıkı çalışmaya devam ederseniz size uygun bir burs mutlaka bulacaksınız.

  1. “YLSY” Başvurunuzu Tamamlayın ve Erken Gönderin

Bir sonraki akademik yıl için MEB YLSY başvurunuzu erken tamamlamanızı öneririz. YLSY internet sitesinden son başvuru tarihlerini kontrol edebilirsiniz. Yurtdışında eğitim için mali yardım prosedürü ek zaman ve planlama gerektirir.

  1. Yola Çıkmadan Önce Karşılaşabileceğiniz Giderleri Hesaplayın

Ülkeyi terk etmeden önce bazı masraflarınız olacak, mesela pasaportunuz yoksa pasaportunuzu, ihtiyacınız varsa vizenizi çıkartmanız gerekir ve uçak biletleri gibi harcamalar da bu masraflara örnek verilebilir.

Bir uçuşta en iyi fiyatı yakalamak için birçok hile vardır. Sabah çok erken saate bilet alabilir veya doğrudan gideceğiniz yere uçmak yerine aktarmalı gitmeniz gerekebilir, ancak bu küçük fedakarlıklar size para kazandırabilir.

  1. Günlük/Haftalık/Aylık Harcama Planları Yapın

Yurtdışındayken çalışamayacağınızı unutmayın, bu nedenle hesabınızdaki paranın tüm seyahatiniz boyunca yetmesi gerekecektir. İkinci noktada bahsettiğimiz bütçe uygulamaları, yurtdışında olduğunuzda size kesinlikle yardımcı olacaktır.

  1. Mali Yardımlarınızın Ödeme Tarihlerini Öğrenin

Seyahatinizi planlarken ve yurtdışındayken finansal yardımınızın üstesinden gelmek ve para açısından nerede durduğunuzu bilmek çok önemlidir. Ödeme tarihlerini öğrenmek, yolunuza devam etmenize yardımcı olmak için çok önemlidir.

Yasin Karaçelebi

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu