BlogYurtdışı Eğitim

Yurtdışına Gitmek İsteyenler İçin Faydalı Bilgiler ve Siteler

Yurtdışına Gitmek mi istiyorsun? Yurt dışına gitmek senin için çok mu pahalı? Birçok gönüllü proje var, hangisini seçeceğini bilemiyor musun?

Yurt dışına çıkmak için birçok ücretli ve ücretsiz program mevcut. Bu yazımızda, kafanızı kurcalayan bütün bu sorulara yararlı linkler göstererek yanıtlamaya çalışacağız.

Yurtdışına Gitmek İsteyenler İçin Faydalı Bilgiler ve Siteler

1- Ücretsiz Bir Program Olan EVS-ESC

Evs, Türkçe ismiyle AGH (Avrupa Gönüllülük Hizmetleri) 17-30 yaş arası gençlerin, mezuniyet ya da dil yeterliliğine bakılmaksızın, daha çok bir Avrupa ülkesinde gerçekleşen 2-12 ay arasında değişen kamu yararına yapılan bir AB gençlik programıdır. Bu programın amacı; Avrupalılık bilincini elde etmek, toplumsal uyumu güçlendirmek, kültürler arası dayanışmayı ve iletişimi arttırmak, katılımcı için ise; dil öğrenmek, hiç bilmediği bir ortama uyum sağlamayı geliştirmek ve projeden döndükten sonra iş seçeneklerini çeşitlendirebilmektir. Bu projeler tamamen ücretsizdir. Gönüllülerin yeme, içme, konaklama, vize, sigorta, cep harçlığı ve dil okulu ücreti Ulusal Ajans tarafından karşılanmaktadır.

Proje bulmanız konusunda size yardımcı olabilecek linkler:

European Solidarity Corps : https://europa.eu/youth/solidarity/

*Dernekler Dairesi Başkanlığı: dernekler.gov.tr

*Eurodesk Türkiye: eurodesk.ua.gov.tr

*Sivil Toplum Diyaloğu Programı: siviltoplumdiyalogu.org

*Merkezi Finans ve İhale Birimi: cfcu.gov.tr

*T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı: gsb.gov.tr

*SALTO – Avrupa Eğitim Fırsatları Ağı: salto-youth.net

*European Youth4Media Network: youth4med.com

*Ulusal Gençlik Parlamentosu: ulusalgenclikparlamentosu.net

*Gençlik Örgütleri Forumu: genchakli.org

*STGM (Sivil Toplum Geliştirme Merkezi): stgm.org.tr

*Europass CV: europass.cedefop.europa.eu

 

*Avrupa Gençlik Portalı (Türkçe) : https://europa.eu/youth/eu_tr

*Gençlik Çalışmalarına İlişkin Kaynak -SALTO: https://www.salto-youth.net/

*Gençlik Bilgilendirmesine İlişkin Kaynak: http://eurodesk.ua.gov.tr/

*Eğitimlerde Kullanılan Metotlara İlişkin Kaynak: https://www.salto-youth.net/tools/toolbox/search/

* Türkiye Ulusal Ajansı: http://www.ua.gov.tr/

 

http://avrupagonulluhizmeti.com/

http://genctur.org/agh/avrupa-gonullu-hizmeti/gonullu-aranan-projeler/

https://www.kozagenclikdernegi.org/ilanlar/

https://www.facebook.com/groups/EVS.vacancy/

https://www.facebook.com/findEVS/

http://www.pigenclikdernegi.org/tr/ana-sayfa/

2- Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları

Uluslararası Gönüllü Gençlik Kampları, değişik ülkelerden gençlerin ortak bir toplumsal çalışma konusu etrafında bir araya geldiği kısa dönem (2-3 hafta süren) gönüllü çalışma programıdır.

Değişik ülkelerden gelen gönüllüler, kamu yararına ortalama 5-6 saat gönüllü olarak çalışırlar. Gençlere bu çalışmaları karşılığında herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz fakat çalışmalarının karşılığında gönüllüler konaklama, yemek ve kamp programında yer alan etkinlikler için hiçbir ücret ödemezler. Kampların büyük çoğunluğu 2 hafta sürer. Gençler, kamplarda çalışma zamanı dışında kalan sürelerde düzenlenen etkinliklere, gezilere ve atölye çalışmalarına katılır; yabancı dil pratiği yapar, değişik ülkelerden akranlarıyla kalıcı dostluklar kurma imkânı bulurlar. 18 yaş altı ve 18 yaş üstü kamplar mevcuttur. Bu kamplara katılmanın bir de cüzi bir ücreti vardır. Bu ücretler katılmak istediğiniz ülkeye göre, 125-225 euro arasında değişmektedir.

Bu kampları bulabileceğiniz linkler:

https://kamp.gsm.org.tr/nedir

http://genctur.org/kampcilik/

3- AIESEC-Küresel Gönüllülük

AIESEC- Global Volunteering ( Küresel Gönüllülük) 6-8 hafta süren projelere katılım göstererek, kişisel gelişimine katkıda sağlayacağın, farklı kültürleri tanıyacağın ve konfor alanının dışına çıkacağın bir programdır.

Bu projelere başvurmak için ilk yapman gereken; Aiesec’in sitesinden başvuru formunu tamamlayarak kaydını bırakmak. Sonrasında ise “AIESEC Opportunities Portal”a yönlendirileceksin.
AIESEC Opportunities Portal’a kayıt olduktan sonra, profilini tamamlayıp, tüm staj imkanlarını ve Sosyal Sorumluluk Projeleri için “Volunteering Experiences” kısmını seçerek gönüllülük projelerini görebilirsin.

Tüm bunları yaptıktan sonra, deneyimlerine ve yeteneklerine uygun staj ve projeleri bulmak için filtreleme seçeneği ile istediğin tarih aralığını girerek sana uygun projelere bakabilirsin. Aynı anda en fazla 15 projeye başvuru yapabilirsin.

Başvurduğun projeler için sorulacak sorulara yönelik videonu hazırlayabilirsin. Online gerçekleştirecek mülakatlarda kendini ve tecrübelerini iyi bir şekilde ifade etmen gerekiyor.

Bir projeye kabul aldıktan sonra, artık eşleşme ücreti olan 550 TL’yi yatırıp, davet mektubun ile vizeye başvurup, uçak biletini alabilirsin.

Konaklama seçenekleri projeden projeye değişkenlik göstermektedir. Aile yanı, yurt veya AIESEC tarafından projeniz süresince tahsis edilen bir evde, proje arkadaşlarınızla veya yalnız olarak kalabilirsiniz.

https://aiesec.org.tr/global-volunteer/#gvbasvuru

4-Au Pair

Au Pair; kelime anlamı ile anne yardımcılığıdır. Bir uluslararası kültürel değişim programıdır. Au Pair programında amaç; gençlerin farklı ülkelerdeki bir aile yanında kalarak, o ülkenin dilini ve kültürünü öğrenmesidir.

Au Pair olmak için aranan nitelikler; 18 yaşından küçük, 30 yaşından büyük olmamak, gideceğiniz ülkenin diline biraz da olsa hakim olmak, sağlıklı olmak, genellikle sigara kullanmıyor olmak ve bazen ise çocuk bakmakla ilgili deneyimleriniz olması gerekiyor.

Au Pair programında Avusturya, Avusturalya, İngiltere, Finlandiya, Belçika, Kanada, Çin, Danimarka, Fransa, İrlanda, Almanya, İzlanda, Hollanda gibi ülke seçenekleri mevcut. Fakat oturum izni almak için gerekli anlaşmayı sağlayıp sağlamadığını bu ülkelerdeki program düzenlemelerine bakarak öğrenebilirsiniz.

Au Pair’e kaybolmak için aupair.com üzerinden siteye kayıt olmalı, Au Pair profili oluşturmalı, ev sahibi aile bulmalı, onlarla tanışmalı ve anlaşma imzalamasınız.

Aupair bulma konusunda size yardımcı olabilecek linkler;

https://www.aupair.com/en/p-au-pair.php
https://www.greataupairusa.com/
https://www.greataupair.com/
https://www.findaupair.com/

5- Workaway

Workaway, üyelerin aile yanında konaklama ve kültürel değişim düzenlemeleri için birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan uluslararası bir konaklama hizmetidir. Bu hizmette  hostelden tutunda at bakıcılığına kadar bir çok gönüllü iş mevcuttur. Workaway’de bulunan ev sahipleri, gönüllülerle önceden konuşarak ne kadar kalacakları konusunda anlaşır ve konaklama ve yemeği kalacakları süre boyunca katkı sağlamaları beklenir. Hatta bazen gideceğiniz yerlerde para bile kazanabilirsiniz.

Eğer yurt dışına bir geziye çıktıysanız ve bu gezinizi daha ucuz bir şekilde tamamlamak istiyorsanız. Workaway size uygun bir seçenek olacaktır. Hatta sadece daha ucuz yolla gezmek için değil, gideceğiniz ülkede yerli gibi yaşayıp, kültürlerini daha yakından tanımanız için çok güzel bir fırsat sunmaktadır.

Workaway’e kendi sitesinden kayıt olabilirsiniz. Yalnız bu siteye kaydolmak için, tek kişi yıllık 36 euro ( aylık 3 euro ) , çift kişi için ise, 48 euro ( kişi başı aylık 2 euro) bir ücreti vardır.

https://www.workaway.info/

Workaway benzeri sitelerden de bu tür işler bulabilirsiniz;

https://www.helpx.net/ : HelpX, organik çiftliklerin ve  tarlaların, gönüllüleri kısa süreli olarak yemek ve konaklama karşılığında kalmaya davet eden çevrimiçi bir platformdur.  https://www.trustedhousesitters.com/: Trusted Housesitters, dünyanın her yerinden ev bakıcılarına ve evcil hayvan bakıcılarına ihtiyaç duyan ev sahiplerini bulabileceğiniz ve karşılığında ücretsiz konaklama alabileceğiniz bir web sitesidir.

http://wwoof.net/  : WWOOF, gönüllüleri güven ve parasal olmayan değişime dayalı kültürel ve eğitsel deneyimleri teşvik etmek için organik çiftçiler ve yetiştiricilerle birleştirir. Bir gönüllü olarak, günlük işlerde yardımcı olarak ev sahibinizin yanında yaşıyorsunuz. Ev sahibi bir çiftlik olarak, toprakla bağlantı kurmak ve organik hareketi desteklemek isteyen ziyaretçileri almak için evinizi açabilirsiniz.

https://globalworkandtravel.com/  Bazıları tatilinizi çalışarak geçirdiğinizi söyleyebilir, ama gerçek şu ki tatil karşılığında çalışacaksınız. Global Work & Travel Co, size yaşamı değiştiren bir deneyim yaşamak için çok çeşitli imkanlar sunuyor.

Work and Travel Nedir? Nasıl Başvurulur

6- Work and Travel

Work and Travel; Amerika Birleşik Devletleri tarafından düzenlenen, üniversite öğrencilerine yaz tatili döneminde resmi iş imkanı sağlayan kültürel değişim programıdır. Work and Travel programı aynı zamanda öğrencilere İngilizce dilini geliştirmeleri olanağı vererek pratik yapmalarını sağlar.

Work and Travel Şartları

  • Devam zorunluluğu olan 4 yıllık üniversite öğrencileri ve üniversitede hazırlık sınıfı okuyan öğrenciler
  • Yüksek lisans; hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri
  • Genel ve son dönem ortalaması geçer not ve üzerinde olmak
  • 4’lü not sistemine göre an az 2, 100’lü not sistemine göre en az 60
  • En az orta seviyede İngilizce bilmek
  • Programı başarıyla tamamlayacak, yeterli olgunluğa ve motivasyona sahip olmak
  • 18-26 yaşları arasında olmak

Ece Tulca

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu