BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Marcus Aurelius 10 Hayat Tavsiyesi

Roma imparatoru Marcus Aurelius MS 161’den 180’e kadar hüküm sürdü ve Platon’un “filozof kral” olarak adlandırdığı ideal bilge lider olarak ün kazandı.

Marcus Aurelius, birçok ünlünün en sevdiği kitaplardan biri olduğunu söylediği “Meditasyonlar” adı altında toplanan yazıları sayesinde 1.800 yıldır geçerliliğini koruyor.

Zorlukların üstesinden felsefeye, özellikle de eski Yunanlıların ve onun çağdaşı olan Romalı filozofların Stoacılığına yönelerek geldi. “Meditasyonlar”, Marcus’un, doğanın mükemmel bir şekilde ortaya çıktığı ve kişinin geçmişi veya diğer insanların kalplerinde hissettiklerini değiştiremeyeceğini kabul etmesi gerektiği inancıyla duygularını kontrol altında tuttuğunu ortaya koyuyor.

Marcus Aurelius 10 Hayat Tavsiyesi

 

1- Başkaları üzerinde olumlu bir etkisi olmayan anlamsız insanlar hakkında endişelenerek zaman kaybetmeyin.

Hem enerjiniz hem de zamanınız sınırlı, bu yüzden onları hayatınızda önemsiz olanların yaptığı, düşündüğü ve söylediği şeylerle boşa harcamayın, diyor Marcus Aurelius.

İnsanın görevi, hayatı paylaştığımız insanlara yardım etmektir ve özellikle çoğu zaman olumsuz sonuçlara yol açtığı için, zihninizi kaygı uyandıran, uçarı düşüncelerle doldurmamalıdır.

Marcus Aurelius, “Akılda tutulması gereken önemli bir nokta: Dikkatin değeri, nesnesiyle orantılı olarak değişir” diye yazıyor. “Küçük şeylere hak ettiklerinden daha fazla zaman ayırmazsanız sizin için daha iyi olacaktır”

2- Şimdiki zamanda yaşa.

Marcus, “Her birimiz yalnızca şimdi, bu kısa anı yaşıyoruz. Gerisi zaten yaşanmıştır ve gelecek görülmesi imkansızdır” diye yazıyor. Zihninizin bedeninizin kendisini bulduğu yerden ayrı yaşamasına izin vermekten elde edilecek hiçbir şey yoktur. Bu sebeple zihninizi ve bedeninizi anda yaşatarak daha mutlu olabilirsiniz. Geçmişin pişmanlıkları ve gelecek kaygıları şimdiki zamanı olumsuz etkileyecektir. Bunun yerine geçmişten ders çıkararak, geleceği planlayarak anı daha olumlu yaşayabilirsiniz.

3- Mutluluk, geliştirebileceğiniz bir beceridir.

“Ama gerçek şans kendin için yaptığın şeydir. İyi şans: iyi karakter, iyi niyet ve iyi eylemler.” [Meditasyonlar, kitap V]

Roma İmparatoru, herkese, yalnızca kendisine bağlı olan mutluluk hakkını verdi. Aurelius, mutlu olanın buna hazırlanan kişi olduğunu ancak aynı zamanda dış koşullara bağlı olduğu sürece kimsenin mutluluktan emin olamayacağını da sözlerine ekliyor.

Aurelius, insanların mutlulukları ve genel olarak yaşamları üzerinde hayal edebileceklerinden daha fazla nedensel güce sahip olmasından yanaydı. Dış etkenleri ve olayları Doğa’ya bırakır ve onu kontrol edebildiği için mutluluğu kendi başına uygulama ile uğraşır.

“Dürüst, dimdik, saygılı, ciddi, süssüz, adaletli, dindar, nazik, sevecen ve isteyerek görevini yapan biri olmaya özen göster. Felsefenin seni yapmaya çalıştığı kişi olmak için savaş.”

4- Dış olaylara değil, zihninize odaklanın.

“Her şey iç içe geçmiştir ve ağ kutsaldır; hiçbir parçası bağlantısız değildir. Uyumlu bir şekilde bestelenirler ve birlikte dünyayı oluştururlar. Her şeyden oluşan tek bir dünya. Hepsinde mevcut olan tek bir ilahiyat. Tek töz ve tek yasa – tüm akıl sahibi varlıkların paylaştığı logolar. Ve bir gerçek. . . Eğer bu gerçekten de bir sürecin, aynı doğumu, aynı logos’u paylaşan varlıkların doruk noktasıysa. “ [Meditasyonlar, kitap VII]

En önemli inançlardan biri Stoacı dünya görüşüdür. Dünyanın rasyonel ve tutarlı bir şekilde organize edildiğine inanıyorlardı. Daha spesifik olarak, “logos” adı verilen her yeri kaplayan güç, dünyayı yönetir ve sürekli olarak amacına ulaşmak için çabalar.

Logos, iki dünyayı – bireyleri ve bir bütün olarak evreni – birbirine bağlayan mutlak güçtür. Bu nedenle, insanlar dış koşullara odaklanmamalı, bunun yerine bakış açılarını ve birincil odak noktalarını kontrol edebilecekleri şeylere kaydırmalıdır. Kontrol edebildikleri şey zihindir, dış dünya değil.

5- Kötü Eylemler Cehaletin Sonucudur

Stoacılar, açık muhakemeye ve akıl yürütmeye değer verir. Mutsuzluk ve kötülüğün cehaletin sonucu olduğuna inanırlar. Bu nedenle, eğer biri kaba davranıyorsa veya kaba davranıyorsa, bunun nedeni net bir şekilde düşünememesidir. İşte “Meditasyonlar”dan bu noktaya değinen bir pasaj:

“. . . Bugün olumsuzluk, nankörlük, küstahlık, sadakatsizlik, kötü niyet ve bencillikle karşılaşacağım – hepsi de suçluların neyin iyi neyin kötü olduğunu bilmemesinden kaynaklanıyor. Ama kendi adıma, iyinin doğasını ve asaletini, kötünün doğasını ve adiliğini ve ayrıca (fiziksel anlamda değil, benzer bir yaratık olarak) kardeşim olan suçlunun doğasını uzun zamandır algıladım. bu nedenle, bunların hiçbiri beni incitemez, çünkü kimse beni aşağılayıcı bir şeye bulaştıramaz.’

15 Daily Habits of Successful People

6- Stresi kucaklayın

Marcus Aurelius’un felsefesinde bize en özgü olan şey onun Stoacılığıdır. Defalarca kendini kayıtsızlığa, sakinliğe ve acıdan kaçmaya adar. Ona göre stres doğaldır ve hatta takdir edilmesi gereken bir işarettir, bu da fikri fiilen alt üst eder.

“Ayaklarınızı ayak olarak ve ellerinizi el olarak kullanıyorsanız, ellerinizde ve ayaklarınızda ağrı hissetmeniz normaldir. Ve bir insanın stres hissetmesi normaldir – eğer normal bir insan hayatı yaşıyorsa. Ve eğer normalse, nasıl kötü olabilir?”

7- Erken kalk

Aşağıdaki pasaj muhtemelen Meditasyonlar’ın en çok atıfta bulunulan bölümüdür ve bunun iyi bir nedeni vardır. Günün en zor kısımlarından birine ikna edici bir cevap veriyor ve kaynağında başlıyor: bizi battaniyelere sarıp sarmalayan inançları çürüterek.

Şafakta, yataktan kalkmakta güçlük çektiğinizde kendinize şunu söyleyin: “Bir insan olarak işe gitmeliyim. Doğduğum şeyi yapacaksam, dünyaya yapmak için geldiğim şeyleri yapacaksam neyden şikayet etmem gerekiyor? Yoksa bunun için mi yaratıldım? Battaniyelerin altına sokulup ısınmak için mi?”

-Ama burası daha güzel…

Yani “iyi” hissetmek için mi doğdun? Bir şeyler yapmak ve onları deneyimlemek yerine? Bitkileri, kuşları, karıncaları, örümcekleri ve arıları ellerinden geldiğince bireysel görevlerini yerine getirerek dünyayı düzene soktuklarını görmüyor musunuz? Ve bir insan olarak işinizi yapmaya istekli değil misiniz? Neden doğanızın gerektirdiğini yapmak için koşmuyorsunuz?

—Ama bir ara uyumamız gerekiyor…

Kabul. Ancak doğa, yeme ve içme konusunda olduğu gibi buna da bir sınır koydu. Ve sınırı aştın. Yeterince fazlasına sahipsin. Ama çalışmaktan değil. Orada hala kotanızın altındasınız.

İşini severek yapan insan kendini yıpratır, yıkanmayı, yemek yemeyi bile unutur. Oymacının oymaya, dansçının dansa, cimrinin paraya ya da hırslı birinin statüye duyduğu saygıdan daha mı az saygı duyuyorsunuz kendi doğanıza? Yaptıkları şeye gerçekten kapıldıklarında, sanatlarını yapmaktan vazgeçmektense yemek yemeyi ve uyumayı bırakmayı tercih ederler. Başkalarına yardım etmek senin için daha mı az değerli? Çabana değmez mi?

9- Engelleri Fırsata Çevirin

“Nasıl ki doğa her engeli, her zorluğu aşar ve onun etrafında çalışır, onu amaçlarına çevirir, kendi bünyesine katarsa, akıl sahibi bir varlık da her engeli hammaddeye dönüştürebilir ve amacına ulaşmak için kullanabilir.” — Marcus Aurelius, Meditasyonlar

Aurelius ve Stoacılar, engellerin hiç de kötü olmadığını, aslında başarı yaratmak ve süreç içinde daha iyi olmak için fırsatlar olduklarını biliyorlardı. Aurelius’un dediği gibi, amacına ulaşmak için hem iyi hem de kötü her şeyi kullanan doğa gibi olun. Her gün bir engel ya da erdemi uygulamanın bir yolu olarak yorumlanabilecek durumlarla karşılaşıyoruz. Hikayenizin anlatıcısı olduğunuzu, karşılaştığınız şeyi nasıl yorumlayacağınızın size bağlı olduğunu kendinize hatırlatmaya devam edin. Karakterinizi güçlendiren ve özdenetiminizi arttıran seçimler yapmak için zaman ayırın. Bunlar, karşılaştığınız her engelde fırsatı görmenize yardımcı olacak seçimlerdir.

10- Kaderini Sev

“Yalnızca olanı, kaderinde olanı sevmek. Daha büyük bir uyum yok.” — Marcus Aurelius, Meditasyonlar

Stoacılar, evrensel bir rehber gücün onları ve hepimizi kadere doğru çektiğine inanıyorlardı. Bu fikri, bir araba tarafından çekilen bir köpeğe benzettiler, ya arka ayaklarımızı içeri sokabilir ve çekmeye direnebilir, kaderin bizi götürdüğü yere doğru mücadele edebiliriz ya da çekişi kabul edip kaderimizin yolculuğunun tadını çıkarırız.

Friedrich Nietzsche, insanın büyüklüğünü bu fikre borçluydu, Amor Fati, Latince’den çevrilmiş, kişinin kaderini sevmesi anlamına gelir:

“Bir insandaki büyüklük formülüm Amor Fati’dir: insan hiçbir şeyin farklı olmasını istemez, ne ileri ne geri, ne de sonsuzlukta. Gerekli olana sadece katlanmakla kalmayın, hele onu gizlemeyin… ama onu sevin”

Hepimizin hayatında bir noktada farklı olmasını dilediğimiz şeyler vardır. Diğer insanlar gibi olmak istiyoruz, uyum sağlamak istiyoruz, ancak kendi yolumuz için benzersiz bir şekilde yaratıldık. Durumunuzdaki iyiyi bulun ve henüz bulamadıysanız aramaya devam edin. Orada.

En İyi Kişisel Gelişim Kitapları


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu