İyi Bir Essay Yazmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Türkçesi makale/deneme olarak bilinen essay özellikle üniversitede hazırlık sınıfı okuyan öğrencilerin korkulu rüyasıdır :)  Ödevlerde, projelerde ya da sınavlarda sık sık karşımıza çıkan ve kesinlikle öğrenmemiz gereken bu essay nasıl yazılır, yazarken nelere dikkat edilmelidir ve genellikle yapılan hatalardır nelerdir? Essay hakkında kafanıza takılan pek çok şey olduğunu biliyorum, gelin beraber essay yazma konusunda işinize yarayacağına inandığım bazı önemli noktalara bir göz atalım :)

Essay Yazma Adımları

  1. Tezinizi açık ve net bir şekilde ifade ettiniz mi?
  2. Konunuzu etkileyici bir şekilde okuyucuya tanıtabildiniz mi?
  3. Teziniz araştırma sorularına cevap verebiliyor mu?
  1. Ana fikir açık ve etkili bir şekilde verildi mi?
  2. Temel kavram açıkça tartışıldı mı?
  3. Alıntı yapıldı mı?
  4. Argümanınız delillerle desteklendi mi?
  5. Bütün paragraflarda benzer bir yapı takip edildi mi?
  1. Argümanınızı özetlediniz mi?
  2. Tezinizi yeniden ifade ettiniz mi?
  3. Geniş bağlantıları kurdunuz mu?
  4. Gövde kısmından sonuca bir akış sağlayabildiniz mi?
  1. Bütün alıntılarınızı yazdınız mı?
  2. Referans ve alıntılarınız düzgün bir şekilde biçimlendirilmiş mi?
  3. Kullandığınız kaynaklar yeterince güvenilir mi?

 

  1. Kullandığınız dil resmi mi?
  2. Gereksiz kelime ve içerikleri cümlelerinizden çıkarttınız mı?
  3. Cümleleriniz akışı düzgün mü?
  4. Yazım ve noktalama hatalarını düzelttiniz mi?
  5. Kısaltma kullandınız mı?
  6. Yazınızı kontrol amaçlı okudunuz mu? (Birkaç kez okumakta fayda var :) )

Essayin Altın Kuralları

  1. Essayiniz yalnızca kısa bir hikayedir.  Her hikaye bir çatışma ve değişiklikle ilgilidir bu nedenle essayiniz de bunlar üzerine kurulmalıdır. Essaydeki fark şudur: çatışma farklı fikirler arasında olmalıdır ve değişiklik de bu fikirleri anlatma şekliniz ile ilgilidir.
  2. Kendinize bunu yazarken nasıl daha çok eğlenebileceğinizi sormalısınız. Bu, kendinize sorduğunuz soruların bilinçaltınızdaki ilginç cevaplarından biri olan gizli bir numaradır :) Essayinizi yazarken motivasyonunuzu kaybetmeye başladığınızda kendinize bunu yazarken ne kadar eğleniyorum diye sormalı ve daha fazla eğlenmenin yollarını aramalısınız. Böylece motivasyonunuzu kaybetmeden güzel bir yazı ortaya koyabilirsiniz.
  3. Yazdığınız konu hakkında sizi şaşırtan şeyin ne olduğunu bulmalısınız. Öğretmeninizin ya da profesörünüzün neden okumak isteyeceğini düşünmek yerine bu konuda sizin ilginizi neyin çektiğini ve sizi neyin şaşırtacağını düşünmelisiniz.
  4. Bunalmış mı hissediyorsunuz? Standart bir essay için aslında sadece 5 tane orijinal cümle kurmanız yeterli olacaktır. Paragraflarınızı, bu 5 cümleyi destekleyecek şekilde kurabilirsiniz. Eğer gerçekten baskı altında ve bunalmış hissediyorsanız kendinizi zorlamanın anlamı yok, 5 tane orijinal cümle kurun ve onların üzerinden yazınızı ilerletin.
  5. Kaynaklarınız güçlü olsun. Güzel yazmaya odaklanmak yerine, herkesin kolaylıkla ulaşamayacağı kaynaklar üzerinden güzel bir araştırma yapmalısınız.
  6. Önce gövde kısmını, daha sonra giriş paragrafını son olarak da sonuç paragrafını yazın.
  7. Çoğu essay “Ne?” sorusunun, iyi essayler “Neden?” sorusunun ve en iyi essayler de “Nasıl?” sorusunun cevabını verir. Argümanınızı oluştururken sıkışmış hissedebilir ya da kelime sayısıyla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Bütün bunları bir kenara bırakın ve sadece “Neden?” sorusu üzerine odaklanın.
  8. Oradan oraya zıplamaktan korkmayın J Kendinize konunuzun etrafında dolaşma özgürlüğünü verin. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra, her şeyin düzgün bir biçimde sıralandığını göreceksiniz.
  9. Bazı kelime ve ifadeleri kullanmaktan kaçının. Örneğin; fazla samimi seslenmeler, klişeler, “şey” demek, tekrarlar…
  10. Wikipedia kullanabilirsiniz ama iki şartla: birincisi, arka plan araştırması için; ikincisi de kaynak bulmak için :)

Kaçınmanız Gereken Hatalar

Essay yazmak kolay bir iş değildir bu nedenle hiç hata yapmadığımızı söylemek inandırıcı olmaz herhalde :) İçerik, biçim ve yapısal hatalardan en çok yapılanları, bundan sonra yazacağınız essaylerde daha dikkatli olmanız için düzenledim. Bu listedeki hataları yapıp yapmadığınızı kontrol etmeden yazınızın bittiğini düşünmeseniz iyi edersiniz :)

İçerik Hataları

Biçim Hataları

Yapısal Hatalar

Kevser Ayvaz

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version