İngilizce Öğrenmek İçin 12 Podcast

İngilizce Öğrenmek İçin 12 Podcast Derslerden, bilgi kartlarından ve sürekli tekrardan bıktınız mı? İngilizce bir podcast şovu dinleyin.

İngilizce öğrenme podcast’inden değil, anadili İngilizce olanların yaptığı bir bilim, eğlence, haber veya komedi programından söz ediyorum.

İngilizce öğrenmek için çok faydalı olacak çünkü bir dizi konuşmacı tarafından pek çok farklı bağlamda İngilizce konuşulduğunu duyacaksınız. Amerikan İngilizcesi argosunun yanı sıra deyimsel İngilizceyi de duyacaksınız. Bu, günlük İngilizceyi dinlemenin ve İngilizce kelime bilginizi geliştirmenin harika bir yoludur.

Sonuç olarak, ister ikinci dil için İngilizce öğrencisi ister iş adamı olun, daha iyi İngilizce konuşmayı öğreneceksiniz.

Video formatındaki podcastler hakkında küçük bir fikir edinmek istiyorsanız, en iyi dört podcast seçimlerimizi görmek için bu YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz!

Bunun dışında, işte İngilizce öğrenenler için 12 harika İngilizce podcast içeren bir liste:

İngilizce Öğrenmek İçin 12 Podcast

1) This American Life

This American Life, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en popüler podcast olarak bilinir. Ortalama olarak her bölümü yaklaşık 1 milyon indirilmeye sahiptir. Bu podcast yine aynı ada sahip başarılı bir radyo programından gerçek Amerikalıların sıradışı ve büyüleyici hikayelerini içerir ve radyo programıyla aynı formatı izler. Her bölümün bir teması vardır ve sıradan insanların çeşitli gerçek hikayelerini konu alır. Bu temalardan bazıları “Okula Dönüş”, “Eğlence Parkları” ve “Uyku Korkusu” gibi temalardır.

This American Life İngilizce öğrenmek için harika bir podcast, çünkü aynı zamanda ülkenin her yerinde gerçek Amerikalılarla röportajlar sunuyor. İngilizce öğrenmeyi hedefleyen biri için bu, bölgesel aksanlara ve Amerika İngilizcesinin farklı konuşma hızlarına aşina olmanın harika bir yoludur. Aynı zamanda heyecan verici bir dinlemedir çünkü bazı hikayeler gerçekten dokunaklı, eğlenceli ve şaşırtıcı!

2) Global News

Global News, dünyanın en büyük uluslararası yayıncısı olan BBC World Service tarafından hazırlanmaktadır. Podcast, günde iki kez yayınlanır ve en son küresel haberlerin bir özetini sunar. Hikayeler, World Service haber çıktısından toplanmıştır ve BBC muhabirlerinin röportajlarını ve yer raporlarını içermektedir. Duyacağın en iyi İngilizcelerin konuşmaların bir kısmını BBC’de görmeniz mümkün. Sunucular ve muhabirler gayet iyi konuşur ve anlaşılması da kolaydır. İngilizce öğrenme hedefi bulunan kişilerin kelime dağarcığını artırmalarına yardımcı olacak mükemmel bir İngilizce diline sahiptirler.

3) Scientific American Podcast: 60-Second Science

Scientific American, en son bilim haberlerini, özellikleri ve analizleri kamuoyuna sunan dünyanın önde gelen bilim dergilerinden biridir. Derginin bilim gazetecileri ve yazarları, araştırmadaki en önemli gelişmelerden bazılarının günlük güncellemelerini artık podcast olarak da paylaşıyor.      Scientific American’ın sunucuları birçok farklı bilimsel konu hakkında otorite ile konuşuyorlar. Bilimsel araştırmanın heyecanını anlatan ve ortalama bir insanın anlayabileceği bir dil kullanırlar. Bu podcast özellikle bilimle ilgili alanlarda çalışmak isteyen veya astronomi, biyoloji, kimya, fizik ve doğaya ilgi duyan herkese hitap edebilir.

4) Freakonomics Radio

Freakonomics Radio, “her şeyin gizli yönünü keşfeden” ödüllü bir podcast’tir. Bu podcast’te kitap serisinden esinlenilmiştir ve ortak yazarlar Steven D. Levitt ve Stephen J. Dubner tarafından sunulmaktadır. Podcast, hayatımızın birçok yönünün eğlenceli ve sürükleyici bir incelemesidir. Buna haberler, popüler kültür, küresel ve yerel siyasi sorunlar da dahildir. Freakonomics Radio bu konuları farklı açılardan ve biraz da derinlemesine inceler. Sunucular arasında kavramların, sorunların ve görüş noktalarının anlaşılmasını sağlamaya yardımcı olan çok sayıda neşeli şakalara denk gelirsiniz. Kapsanan konuların genişliği, hayatın birçok farklı yönü için İngilizce öğrenmeyi kolaylaştırabilir.

5) Here’s the Thing

Here’s The Thing, son yıllarda ortaya çıkan en büyüleyici radyo şovları ve podcast’lerinden biridir. Amerikalı film, televizyon ve sahne oyuncusu Alec Baldwin, siyaset, sanat ve şov dünyasının en büyük isimlerinden bazılarıyla röportaj yapıyor. Konuklarının neyi neden yaptığını, ilhamlarını ve kariyerlerinde verdikleri önemli kararları irdeleyen bir araştırma görüşmecisidir ve tanınmış bir film yıldızı olarak yükselen konukları şovuna çekmeyi başarıyor. Podcast, özellikle yaratıcılıkla ilgili olmak üzere insan çabasının çeşitli alanlarında öğrenilmiş ve ilham verici tartışmalara yer veriyor. Misafirlerin bir kısmı kendi alanlarında en ünlü kişiler arasında yer alıyor. Bu yüzden de zengin ve ilgi çekici konuşmalarla dolu, harika bir podcast!

6) NPR Podcast

NPR, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yüzlerce radyo istasyonuna haber ve kültür programları sunan halka açık bir radyo ağıdır. İçeriklerinin bir kısmı podcast’ler aracılığıyla dinleyicilere sunulmaktadır. Bunlar arasında küresel ekonomide neler olup bittiğini raporlayan ve tercüme eden Planet Money ve ulusal ve uluslararası hikayeleri kapsayan NPR News yer alıyor. İngilizce öğrenen kişiler, NPR’nin podcast’lerinden herhangi birini dinleyerek yararlanabilir. Aksanların anlaşılır ve güçlüdür olmasının yanı sıra kelimeler de iyi ifade edilmiştir. Tüm bunlar, podcast’leri takip etmeyi kolaylaştırır. NPR programları geniş bir kelime dağarcığının ve günlük olarak da kullanılan birçok kelime öbeği içerir. Bu sayede, kısa sürede daha geniş bir kelime dağarcığı yelpazesi edinmek mümkündür.

7) Stuff You Should Know

Dünya merak uyandıran bir yer ve insanlar olarak bizler son derece meraklı yaratıklarız. Stuff You Should Know, bir dizi komik, uyarıcı veya sıra dışı soru ve konuya yanıtlar sağlayarak aslında sorgulayan zihnimize hitap eder. Podcast tarafından ele alınan önceki konulardan bazıları şunlardır: “Zombiler var mı?”, “Kara kutular nasıl çalışır” ve “Nesneler veya deneyimler bizi daha mutlu eder mi?” Podcast, yaşadığımız dünyadan etkilenen, merak eden ve dünyaya dair daha fazla bilgi edinmek isteyen herkesin ilgisini çekebilir. Çeşitli konuları içermesi ve ara sıra teknik dil kullanımı İngilizce öğrenmek isteyen kişilere zengin bir kelime hazinesine sunar.

8) The Nerdist

The Nerdist, rağbet görmeyen ve modası geçmiş her şeyin tartışıldığı bir yerdir. Üç stand-up komedyeninin sunuculuğunu yaptığı bu program bazılarının geçmiş zamanda takıntılı olduğu şeylerle ilgili eğlenceli bir röportaj şeklinde ilerler. Bunlar arasında çizgi roman toplamak, video oyunları oynamak ve televizyon programlarını izlemek de yer alıyor. The Nerdist ayrıca ünlü komedyenler ve diğer ünlülerle röportajlar da sunuyor. İngilizcenizin gerçekten gelişip gelişmediğini anlamanın yollarından biri, zor bir iş gibi görünmeden bir podcastin keyfini çıkarabilmenizdir. Ve komedyenlerin esprili ve hızlı tempolu konuşmalarına ayak uydurabilirseniz, gerçekten iyi gidiyorsunuz demektir. Bu aynı zamanda orta seviyedeki İngilizce bilen kişilere hitap eden bir podcast. Bazı kısımları zorlayıcı gelse de yol boyunca mutlaka bir veya iki kahkaha atacaklardır.

9) Entrepreneur on Fire

Bu podcast’in adı gibi içeriği de gayet ilgi çekici. John Lee Dumas, girişimcilerin küçük işletmelerini büyütmelerine yardımcı olmak için canlı bir iş gösterisi sunuyor. Her programda başarı yolculuklarını ve yol boyunca yaşadıkları zorlukları paylaşan iş insanlarıyla röportaj yapıyor. Bu yüzden podcast, pazarlama ve bir iş kurma gibi önemli konuları kapsar ve yeni ve deneyimli girişimciler için de iyi bir kaynaktır. Entrepreneur on Fire, ingilizce öğrenen kişiye birçok iş jargonunu ve ilgili terimi tanıtır. Bu, İngilizce iş tartışmaları yapması gereken herkes için yararlıdır. Aynı zamanda çok sayıda günlük dil kullanımı ile beraber işletme sahipleri için de ilham kaynağı içerir.

10) Comedy Bang Bang: The Podcast

Scott Aukerman ve konukları, eğlenceli şakaları, komedi şarkıları ve performanslarla harmanlıyor. Her hafta oyunlar, röportajlar, karakterler, skeçler, doğaçlamalar ve ünlüler yer alıyor. Bunların hepsi, bir saatten fazla kesintisiz eğlence ve kahkaha sunuyor. Bu çoğu zaman sesli gülünebilecek çok komik bir podcast. Hızlı tempolu, ancak takip etmesi de gayet kolay. Podcast birçok karakter içeriyor, böylece birçok farklı aksan ve lehçe duymanız da kaçınılmaz bir hale geliyor.

11) Stuff You Missed in History Class

Birçok insan için tarih, onlara okuldaki uzun ve sıkıcı dersleri hatırlatan bir konudur. Ancak, bu muhteşem podcast tarihin aslında büyüleyici ve heyecan verici hikayelerle dolu olduğunu gösteriyor. Holly Frey ve Tracy Wilson, geçmişin önemli olaylarını tartışan iki tarih meraklısıdır. Bu ikilinin ilgi çekici gerçeklerle dolu podcast’lerdeki yaklaşımları ise gündeliktir ve resmiyet içermez. Daha önce öne çıkan konular arasında “Greko-Romen dünyasında İsa’nın Çarmıha Gerilmesi”, “Elizabeth Blackwell, Amerika’nın ilk kadın doktoru” ve “Boston Katliamı” yer alıyor.

İçerik o kadar ilgi çekici ve iyi sunulmuş ki dinleyici anında bağlanıyor. Konuşmalar normal hızda ancak bu kimin konuştuğu konusunda hiçbir zaman kafa karışıklığına sebep olmaz. Kişiler burada çok sayıda harika kelime öğrenebilirler.

12) Stuff to Blow Your Mind

Harika bir başlığa sahip başka bir podcast. Robert Lamb ve Julie Douglas, inanılmaz bilim dünyasını gösteriyor. Bilim, teknoloji ve felsefede insan bilgisinin sınırlarını keşfediyorlar. Bilime olan tutkuları; teknolojik harikalara, kozmik gizemlere ve tıbbi ilerlemelere dokundukça dinleyiciye bulaşıyor. Podcast, bilimsel gelişmelere ilgi duyan herkesi hedefliyor. Bu, kelime dağarcığının genetik, DNA, nanoteknoloji ve kuantum fiziği gibi yararlı bilim terimlerini içermesini isteyen herkesin yararına olan oldukça bilgilendirici bir podcast.

İlayda Doğanay

Proje Yönetimi Okulu Editörü 

Kaynak: https://www.fluentu.com/blog/english/learn-esl-english-podcasts/

Exit mobile version