Hareketsiz Yaşam Tarzı ile Nasıl Başa Çıkılır?

2000’li yılların en önemli araştırma sonuçlarından biri; hareketsiz yaşamın sağlık üzerinde bilinenden daha fazla etkisi olması! Evde, işte veya okulda sürekli oturarak çalışmak, dinlenme zamanlarını aktif bir şekilde değerlendirmemek bir süre sonra kronik bir hareketsiz yaşam oluşturuyor. Hareketsiz yaşam; vücuda olduğu kadar beyne de olumsuz etkide bulunuyor ve verimliliğinizi düşürüyor. Hareketsiz yaşam ile nasıl başa çıkılır ve düzenli bir şekilde hareket etmenin yollarını yazımızda paylaşacağız!

Elbette, çoğumuz zaman zaman telefonla oynuyoruz, işte tüm gün zaman geçiriyoruz ve geceleri birkaç saat televizyon izliyoruz ya da kitap okuyoruz, ama bu bizi hareketsiz yapmaz, değil mi? Ne yazık ki, cevap aktif spor yapıyor olsanız bile HAREKETSİZSİNİZ!

Araştırmalara göre hareketsiz bir yaşam tarzının resmi tanımı, günde en az 6 saat boyunca düşük düzeyde enerji harcaması gerektiren oturma veya uzanma duruşundaki aktiviteleri sedanter (hareketsiz) olarak sınıflandırır. Diğer bir deyişle, bilgisayar başında, telefonda, televizyon izleyerek, kitap okuyarak ve burada geçirdiğiniz tüm saatler toplam 6 saat veya daha fazlaysa, gerçekten hareketsiz bir yaşam tarzı yaşıyorsunuz demektir.

Peki evrim süreci incelendiğinde harekete meyilli olan insanoğlu nasıl oldu da hareketsiz bir canlı haline geldi? Cevap basit teknolojinin gelişimi ve kapitalizm! Çalıştığımız işlerin çoğu uzun saatler hareketsiz ve yanlış oturma düzeninde gerçekleşiyor. Yanlış besleme düzeni, stres ve diğer dış etkenler de bu hareketsiz yaşam tarzınızı daha kötü hale getirebiliyor. Sistemi şu an değiştiremeyeceğimize göre hayatımızda küçük değişiklikler ile daha aktif bir yaşama kavuşabiliriz.

Hareketsizlik Gerçekten O Kadar Kötü mü?

Kısa cevap: Kesinlikle evet. Zamanla ne kadar hareketsiz olursanız, kendinizi kötü hissetme, hastalık gelişimi, depresif (veya endişeli) hissetme ve ani erken ölme olasılığınız o kadar artacaktır.

İlk olarak, hareketsizliğin ciddi bir sorun olduğunu gösterecek ufak detaylar :)

Kelimenin tam anlamıyla daha aktif olmanın milyonlarca yolu var. İşte beyninizin olasılıkları düşünmesini sağlayacak bir liste.

Bol hareketli ve sağlıklı günler :)

Gökhan Turgut Ünal

Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü

Exit mobile version