BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Hayatınızı 5 Saniye Kuralı ile Değiştirin

Başlığı okuduğunuzda büyük ihtimalle ya büyük bir merak duygusuyla yazıyı okumak için girdiniz ya da 5 saniyede hayat mı değişir diyerek bir göz atmaya geldiniz. Aslında 5 saniye kuralı ileriye doğru bir sayım değil geriye doğru 5-4-3-2-1 sayarak karar alma süreçlerinizi güçlendirmenize yardımcı olan bir teknik!

5 saniye kuralı süreklilik ve sürdürülebilirlik isteyen bir teknik, aslında çıkış noktası depresyon yaşayan bir yazarın roket geri sayımından esinlenerek oluşturduğu bir model! Yazar Mel Robbins “5 Seconds Rule” kitabında detaylı açıkladığı süreç bir dönem birçok insanın hayatına ilham verdi ve kitabı da çok satanlar arasında uzun süre yer aldı.

5 Saniye Kuralı Nedir?

5 Saniye kuralı temelde hayatta almak zorunda kaldığımız kararlara yönelik hızlı bir aksiyon alma metodu! Bir insan günde yaklaşık 35.000 karar alıyor (çoğunun farkında bile değiliz.) Bu süreçte önemli olmayan ve hayatta bize etkisi az olan kararlar için gereğinden fazla düşünme eylemi gerçekleştirerek ya hatalı kararlar alıyoruz ya da zamanımızı boşa harcamış oluyoruz. Teknik, ertelemekten kaçınmanıza ve kötü bir seçim yapma korkunuzu yenmenize yardımcı olur. 5 Saniyelik kararlar beyninizin dahil olmasına izin vermez ve hepsi içgüdülerinizle birlikte kalbinizden gelir. 5 saniyeden fazla beklerseniz, karar vermekten vazgeçersiniz ya da kötü bir seçim yapabilirsiniz. Aslında teknik, eylemsel olarak cesaretlendirici bir niteliğe sahip. Yataktan kalkma kararı almak, kitap okumaya karar vermek veya iki kıyafet arasında seçim yapmak gibi eylemlerde 5 saniyede hızlı kararlar almak ve en önemlisi eyleme geçmek verimliliğinizi arttıracaktır.

5 saniye tekniği birçok eleştiri de aldı ve bu eleştirilerin çoğu da haklı. Aslında 5 saniye biraz popüler kültür söylemi ve gerçekten iddialı. Ani vermeniz gereken ve önemli kararlarda 5 saniye kuralını uygulamaya çalışmak çok ağır sonuçlar doğurabilir.

Yapmanız gereken günde aldığınız ortalama 35.000 kararın içerisinde gereksiz olanları bu yöntemle elemek. Ne kadar fazla bunu başarırsanız kendinize ve beyninize daha fazla zaman vereceksiniz!

Gökhan Turgut Ünal

Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü

 


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu