Daha Hızlı Çalışmak İçin Bu 25 Mac Kısayolunda Ustalaşın

Yoğun bir günde bir saniyeyi bile kurtarmanın ne anlama geldiğini iyi biliyorsunuz. Klavyenizi farenizde bırakmak bir zaman kaybı gibi görünüyor.

İşte o saniyeleri kurtarmak için bir diğer yaklaşım daha hızlı ve akıllıca çalışmak için Mac kısayollarını hatırlamak. Bu işinizi fare veya dokunmatik yüzeye kıyasla daha hızlı hale getirecek. Aslında, klavye kısayollarını kullanmamak her yıl 64 saat kaybetmenize neden olur.

Muhtemelen hepiniz Command-C’nin kopyalama, Command-V’nin yapıştırmak anlamına geldiğini biliyorsunuz ancak bunlardan başka daha birçok kısayol var. Aşağıdaki komutlar verimliliğinizi hızlandırmak için derlenmiştir.

Başlamadan önce, not almanız gereken birkaç şey:

Haydi başlayalım!

 

  1. Command+Shift+Three(3)

Tam ekran görüntüsü almak için, Command+Shift+3 tuşlarına basın.

 

  1. Command+Shift+Four(4)

Aynı zamanda ekranın tamamından seçilen bir pencerenin görüntüsünü almanız gerekebilir.

Command+Shift+4 tuşlarına basın ve istenen pencere vurgulanınca fare veya trackpad’e dokunun.

 

  1. Command+Option+D

Bu kısayol Dock’ı gizlemenize veya göstermenize yardımcı olur. Bu özellikle ekranların daha küçük olduğu ve daha çok alan gerektiren Macbooklarda önemlidir.

 

  1. Command+Q

Bir uygulamayı bir noktada durdurmak isterseniz, sadece Command+Q’ya tıklayın ve işiniz tamam.

 

  1. Command+T

Mac OS Sierra’nın gönderilmesiyle, pencereler artık bir sekme taşıyabilir. Ancak, Mac Sierra’daki tüm uygulamalar çoklu sekme kontrolünü desteklemeyebilir. Destekleyenler için, başka bir sekme açmak için Command+T tuşlarına basabilirsiniz.

 

 

 

 

  1. Command+R

Birçok mail yazarım ve aynı şekilde birçok insan da bana mail yazar. Bu yüzden birine cevap vermek istediğimde cevap düğmesinin peşine düşmek yerine sadece Command+R tuşlarına basarım ve yeni cevap kutusu açılır.

Bu fonksiyonun sadece posta kutunuzda olduğunuzda kullanılabilir olduğunu unutmamak gerekir.

 

  1. Command+Spacebar

Bu Apple’ın Mac’e eklediği harika bir özellik. İşletim sisteminizde veya internette  bir şey arıyorsanız bunu Command+Spacebar tuşlarına basarak yapabilirsiniz.

 

  1. Command+Shift+?

Özel bir uygulamanın nasıl çalıştığını öğrenmek veya Mac’in sorun giderme işleminde takılı kalmasını istemiyorsanız,  “Yardım” için klavyeden hızlı bir kısayol , sadece Command+Shift+? tuşlarına basın.

 

  1. Command+OPTION+ESC

Bazen bir uygulama ile çalışırken system duraklayıp çalışmayı durdurabilir. Fare veya touchpad kullanım dışı kalır ve bu noktada sadece Command+OPTION+ESC tuşlarına basarak uygulamadan çıkabilirsiniz.

 

  1. Command+X/C/V/Z

Çoğu okuyucu bunu bilse de bunlar önemli işlevler ve bahsetmeye değer. Bu dört kısayol – Kes, Kopyala, Yapıştır ve Geri Al – sırasıyla Command+X/C/V/Z kullanılarak yapılabilir.

 

  1. Command+F

Uzun bir makaleyi inceliyor ve belirli bir kelimeyi veya ifadeyi arıyorsanız, Command+F tuşlarına basarak”Find Order”ın desteğini alabilirsiniz.

Bir arayıcı açılır ve böylece kolayca arayacağınız terimi yazabilirsiniz ve bu belgede sözcük/terimin bahsedildiği yerlere gider.

 

  1. Control+Media Eject.

Mac’inizi yeniden başlatmak, kapatmak veya uyku moduna almanıza yardımcı olacak tek bir komut – Control+Eject.

Komuta tıkladığınızda sisteminizin ne yapmasını istediğinizi; uyku modu, kapatma, yeniden başlama; soran bir diyalog kutusu açılacaktır.

 

 

 

 

  1. Command+A

Eğer bir belgenin tüm içeriğini tek seferde seçmek isterseniz, bu komut kullanışlı hale geliyor. Sadece Command+A tuşlarına basın ve bütün belge seçilecektir.

 

  1. Command+Navigation keys

Uzun bir kayıttan geçiyor ve farenizi kullanmadan başka bir sayfaya geçmeniz gerekiyorsa, bunu Command+ yukarı veya aşağı tuşlarına basarak yapabilirsiniz.

 

  1. Command+Option+H

Bir pencere kullanmıyorsanız ve masaüstünüzü dağınıklıktan kurtarmak istiyorsanız, kullanabileceğiniz kısayol Command+Option+H.

Bu ön pencereyi engelleyen bütün pencereleri kapatarak size temiz bir ekran verir.

 

  1. Command+M

Üzerinde çalıştığınız pencere şu anda kullanım dışı ve onu küçültmek mi istiyorsunuz? Sadece Command+M tuşlarına basın ve mevcut aktif pencereniz küçülecektir.

 

  1. Command+W

İşleyen bir pencereyi kapatmanız gerektiğinde Command+W’yu kullanabilirsiniz.

 

  1. Control+P

Bir kaydı yazdırmak isterseniz kullanabileceğiniz kombinasyon Control+P. Eğer bağlı bir yazıcınız varsa, bir kutu açılacak ve belgeyi yazdırmanız için gerekli işlemlerle ilgili sorular soracaktır.

 

  1. Command+Move+F5

Bir arşivi değiştirmeniz gerektiğinde sadece Command+Move+F5 tuşlarına basın.

 

  1. Command+N

Bir belgeyle veya tarayıcı sekmesiyle çalışıyorsanız, Command+N’e basarak yeni bir pencere açabilirsiniz. Mevcut aktif uygulama için yeni bir pencere açıldığını unutmayın.

Örneğin, tarayıcınızda geziniyorsanız, komutu etkinleştirmek yeni bir tarayıcı penceresi açmanızı sağlayacaktır. Eğer bir belgede iseniz, yeni bir belge penceresi açılacaktır.

 

  1. Command+Control+N

Bu benim çok fazla insanın bilmediği en sevdiğim kısayollardan birisi. Ancak müthiş kullanışlı.

Eğer masaüstünüzde çok fazla dosya varsa ve bunları yeni bir klasöre taşımak istiyorsanız bu komut size yardımcı olur.

Sadece taşımak istediğiniz tüm dosyaları seçin ve Command+Control+N tuşlarına basın. Bir saniyede seçilen tüm dosyalar yeni bir klasöre taşınacaktır.

 

  1. Command+Shift+V

İnternette bir şey buldunuz ve bunu bir belgeye yapıştırmak istiyorsunuz. Bu çoğu zaman, garip bir biçimde sonuçlanır. Sorunu çözmek için sadece Command+Shift+V’yi kullanın ve metin herhangi bir biçimlendirme olmadan yapıştırılacak ve istediğiniz biçimde şekillendirmenizi kolaylaştıracaktır.

 

  1. Command+B/I/U

Eski klasik. Seçiminizi Bold, Italics veya Underline olarak yapmak isterseniz, komut tuşunu kullanın ve B/I/U tuşlarına basın.

 

  1. Command+Tab

Çok fazla pencereyle mi çalışıyorsunuz? Birçoğu açıkken uygulamalar arasında sorunsuz bir şekilde gezinmek zorlaşır. Pencereler arasında kolayca gezinmek için bu komutu kullanın.

 

  1. Option+Shift+Volume(+/-)

Mac sistemimde çalışırken, genellikle ses tuşlarını sıklıkla kullanırım. Ancak, sadece ses tuşlarına basmanın sesi hızlı bir şekilde artırdığını/azalttığını fark ettim. O yüzden bu kısayolu buldum.

Bunu kullanarak istediğiniz mükemmel desibel için sesi +/-1 ayarlayabilirsiniz.

 

Özet

Mac’inizi kullanma durumunuza ve nasıl kullandığınıza bağlı olarak, bu kısayollar seçkisini çok yararlı bulacaksınız.

Bu kısayollardan bazılarını zaten kullanıyor olabilirsiniz ancak birkaç tanesini daha öğrendiğinizde, akışınızı aksatmayan değerli zamanınızı kurtarabilirsiniz.

Eğer yeni bir Apple kullanıcısıysanız, bunlara hızla alışmak biraz zor olabilir. Ancak, bunlara alıştıktan sonra çok daha üretken olacaksınız.

 

 

Çeviri: Azize Serde Caferoğlu Proje Yönetimi Okulu Editörü

Kaynak: https://www.lifehack.org/812971/mac-shortcuts

Exit mobile version