Başarılı İş Planı İçin 5N1K

Başarılı İş Planı İçin 5N1K Yapmayı planladığınız bir iş için bir fikriniz var, ancak bu işe başlamadan önce her şeyi plan halinde kağıt üzerinde hazırlamanız gerekiyor. Nitekim iş planı yapmanız, işin niteliğini ölçme ve başarı grafiğini çıkarma konusunda oldukça önemli. Bu yazımızda sizinle Washington Devlet Üniversitesi tarafından hazırlanmış ve sektöre yeni atılan girişimcilerin planlarını organize etmesi konusunda büyük yardımı dokunacak, başarılı bir iş planı hazırlanmasında kullanılan temel püf noktaları anlatıyoruz!

Başarılı İş Planı İçin 5N1K

Yeni bir iş kurarken, amaç ve hedefleri doğru belirleyip process boyunca yapılacakları listeleyerek rapor oluşturmak yani iş planı oluşturmak en önemli noktalardan biridir. Doğru rota oluşturmanın yanı sıra oluşturmuş olduğunuz düzen de rotadan sapmamanızı, işinizi daha kolay ancak profesyonel biçimde tamamlamanızı sağlar. Ayrıca iş planı gelecekte işletmelerin başarılı olabilmeleri ve finansal açıdan varlıklarını koruyabilmeleri için önemlidir. Ayrıca gelecekte işletmenizde karşınıza çıkabilecek sorunlara karşı kılavuz niteliğinde kullanabileceğiniz ve yatırım almanızı sağlayacak plandır. Bunun için yanıtlamanız gereken birtakım sorular vardır. Bunlardan birkaçı şunlardır:

Bu sorular bir iş planında mutlaka bulunması gereken sorulardandır.

Her İşletme İş Planı Hazırlar mı?

İşletmelerin hepsi iş planını kullanmaz, örneğin yapılan araştırmaya göre yeni bir işe başlarken küçük işletmelerin %27’sinin hiçbir zaman bir iş planı olmamış; ancak bu, kullanmalarına gerek olmadığı anlamına gelmez. Nitekim ister büyük çaplı ister küçük çaplı olsun işletmelerin organizasyon açısından mutlaka bir iş planına ihtiyacı vardır. Yani iş planı kullanılmaması bir bakıma eksikliktir. İnternet, yazılım, e-ticaret… Hangi sektör olursa olsun iş planı gereklidir.

Girişimciler Neden Önceden İş Planı Hazırlamalı?

Bir iş sahibi olarak bir plana ihtiyaç duymanızın birçok sebebi vardır. Bunlardan birkaçı şunlardır:

Peki 10 Adımda İş Planı Nasıl Hazırlanır?

  1. İşinizin karşılayacağı ihtiyacı belirleyin.

Eğer işinizin amacından emin değilseniz piyasaya sürmeden önce bir kez daha düşünün!

  1. Bu ihtiyacı nasıl karşılayacağınızı açık bir şekilde tanımlayın.
  1. İşinizinizin ne kadar eşsiz olduğuna emin olun.
  1. Anahtar paydaşlarınızı isimlendirin.
  1. Piyasanızın ebatlarını bilin.
  1. Hedef marketinizi oluşturanların kim olduğunu bilin.
  1. İdeal tanıtıcı stratejiler hazırlayın.
  1. Gelir akışınızı listelendirin.
  1. Başlamak için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirleyin ve bütçelendirin.
  1. Başa baş gelen bir plan yaratın.

Unutmayın, iş planı olan gözlemlenmiş organizasyon sahipleri işlerini %64 büyüttüklerini söylerken, yapmayanların yalnızca %43’ü aynı şeyi söyleyebildi.

Temel sağlam olmalı ki bina sağlam olsun!

En İyi Bütçe Planlama Örnekleri

Ways to Make Money From Home

İlayda Bal

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version