BlogKariyer

İş Görüşmelerinde Asla Söylememeniz Gereken 6 Cümle

İş görüşmeleri, başvuran açısından heyecanlı ve stresli bir süreç! Bir işe başvurduğunuzda ve sizi görüşmeye çağırdıklarında zorlu bir mülakat yaşayabilirsiniz. Zor sorular, beklenmedik tepkiler ve tuzak dolu cümleler iş başvurunuzun başarılı ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağını etkileyen faktörlerden. İş görüşmesinde bir satranç masasında olacaksınız ve her hamleniz kaybetmenize yol açabilir. Bu yazımızda İş Görüşmelerinde Asla Söylememeniz Gereken 6 Cümleyi derledik!

 

1. Patronumla Sorunlar Yaşıyorum!

Mevcut bir işte çalışıyorsanız veya daha önce bir işte çalıştıysanız neden iş değiştirmek istediğiniz sorulabilir. Adaylar genelde iş yerinde üstleriyle ve patronuyla yaşadığı sorunları sebep göstererek iş değiştirmek istediğini söylemektedir. İş görüşmesinde patronunuzla veya üst yöneticilerinizle sorun yaşadığınızı, size taktığını, uğraştığını, mobbing uyguladığını söylemeniz olumsuz bir izlenim oluşturacaktır. Şunu kabul edelim; birçok insan iş yerinde mutlu değil ve mutsuzluk nedenleri birbirinden oldukça farklı. Sorunlarınızı ve yaşadığınız problemleri dile getirmeniz karşı tarafta ” Acaba benimle çalışırken de bu sorunları yaşar mıyız? sorusunu oluşturacaktır.

2. Hayır, Kesinlikle Yapmam!

İş görüşmelerinde en çok gelen sorulardan biri de ” Fazla mesai yapar mısın” ve ” Haftasonu Çalışır mısın” tarzı ek mesaiye dair sorulardır. Bu sorulara “Hayır, Kesinlikle Yapmam” cevabını vermeniz alacağınız bir işi kesinlikle kaybetmenize yol açabilir. Şu bir gerçek ki özel sektör Cumartesileri çalışıyor ve haftanın çoğu günü ek mesai yapıyor. 8-5 ve haftanın 5 günü çalışmayı düşünüyorsanız özel sektör size göre değil!

3. Öğrenmek İçin Çabalayacağım

İş görüşmelerinde her işverenin arzusu karşısında deneyimli ve işe hemen adapte olacak bir personel bulmaktır. Kendinizi bir işveren yerine koyun ve karşınızda konuyla ilgili deneyimi ve fikri olmayan bir adayın sürekli ” Öğreneceğim”, “Öğrenmeye açığım” ve ” Öğrenmek İçin Çabalayacağım” dediğini düşünün. Öğrenmek için çabalayacak biri en az 1 ay oryantasyon dönemi yaşayacaktır ve işverenin 1 ay kaybetmesine neden olacaktır.

mulakat-karikatur

4. Hiçbir Zayıflığım Yok!

Strese dayanaklı mısınız? Kriz anlarında soğukkanlı olabilir misiniz? Sizi sorgulayacak sorular ama cevapları oldukça önemli. Hiçbir zayıflığı, zaafı ve eksikliği olmayan insan olabilir mi? Biraz objektif ve dürüst olun, zayıflığınızın ve eksikliklerinizin olmadığını iddia etmeyin. Ben Superman modundayım, herşeyi yaparım demek karşı tarafta olumlu bir intiba bırakmayacaktır.

5. Ücret Aralığı Nedir?

Karşınızda işveren sizi tanımaya çalışmak için çağırdı ve sizi sorularınızın olup olmadığını soracaktır. Bu noktada yapılan en yaygın yanlış ücretle ilgili soru sormaktır. Mülakat; işverenin sizi tanımak için çağırdığı ve işe uygunluğunuzu kontrol ettiği bir süreçtir. Bu nedenle ücret olayına pek girmemenizi tavsiye ederiz çünkü mülakatta başarılı olursanız size zaten bir teklif sunulacaktır. Mülakattaki başarınız işverenin kafasındaki ücret aralığını yukarı bile çekebilir.

6. Üzgünüm Geç Kaldım Çünkü…!

İş görüşmesinde başınıza gelebilecek en kötü olaylardan biri randevunuza geç kalmak! Geç kaldığınızda kesinlikle bahaneler üretmeyin. Trafik, hastalık, uyanamama, iş yerini bulamama gibi bahaneler işveren gözünde hoş karşılanmayacaktır. Geç kaldıysanız bahane üretmektense hatanızı kabul ederek profesyonel bir davranış olmadığını vurgulayın.

Başta da söylediğimiz gibi iş görüşmesi tam bir taktik savaşına dönüşebilir. İş görüşmesi öncesi taktiklerimizi içeren “Mülakat Öncesi İşinize Yarayacak İpuçları” yazımızı okuyabilirsiniz. Objektif, soğukkanlı ve dürüst olduğunuz sürece iş görüşmelerinde başarılı olacaksınızdır.

Gökhan Turgut Ünal

Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü


İlgili Makaleler


2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu