BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Motivasyonun Kaynağı Nedir?

Motivasyonun Kaynağı : Neden motivasyon bu kadar güçlü?

İnsanların hayatlarında küçük ya da büyük değişikliklerin sebebi ve başarının kaynağı olan, eksikliğinde insan hayatının yaşanılabilirlik derecesini daraltan şey motivasyondur. Bu yazımızda motivasyonun psikolojik tanımını ve 6 temel motivasyon kaynağını tartışıyor olacağız. Sonrasında size motive olmak için birkaç ipucu sunacağız ve neden hayatımızda bu kadar önemli olduğunu açıklayacağız.

Motive Olmanın Psikolojisi

Amerika kökenli araştırmalar psikolojiyi zihnin ve davranışın bilimsel çalışması olarak tanımlamamıza yardımcı olur. Psikolojinin motivasyonla ilişkisi 6 temel maddeye bağlıdır.

Para ve ödül: Bazı insanlar para kazandıkça onu topluma gösterme ihtiyacı içindeyken bazıları onu yalnızca ailelerini geçindirme aracı olarak görürler.

En iyisi olma hırsı: Bana kalırsa başarının temel sebebi gönüllülük ve içten istemektir. Bu da Michael Jordan ve Tom Bardy’nin 5P kuralı yani eksik performanstan kaçınmak için doğru hazırlanış ilkesine döndürür kafamızı. (Proper Preparation Prevents Poor Performance )

Diğerlerine yardım etmek : Albert Einstein burada olmamızın sebebi olarak diğerleri dışında bir şey göremiyorum derken bu konuya parmak basmıştır.

Güç ve şöhret: Şöhret peşinden koşulunca kazanılan değil işe gidip o iş için kollarımızı sıvadığımızda elde ettiğimiz şeydir.

Farkındalık: Tuz tanesi gibi düşünün aniden kaybolur bir daha ortaya çıkamayabiliriz.

Tutku: Notre Dame’dan Rudy futbol oynayarak filmde topluma kendini tutkusu sayesinde gösterebilmiştir.

Psikoloji ve Motivasyon

Motivasyonun literatürde birçok karşılığı vardır:
1. Belirli bir şekilde davranmak ya da düşünmek için sebep olan şeyler
2. Bir kimsenin bir şeyi yapmak için sahip olduğu istek
3. Amaç ve sonuç denkleminde arzulayan, inceleyen ve düzenleyen kişinin içinde bulunduğu sür

Bu tanımlardan motivasyonun amaçlarımıza ulaşmak konusunda bizi destekleyen ve o olmadan harekete geçemediğimiz anahtarımız olduğunu çıkarabiliriz. Motivasyonu iki temel gruba ayırabiliriz : dışsal ve içsel motivasyon. Dışsal motivasyonda ödüllendirilmek için başarı isteği duymamıza karşın içsel motivasyonda kendi kendimize hissettiğimiz başarı dürtüsünün peşinden gideriz.Araştırmalar içsel motivasyonun başarıya giden yolda daha yararlı olduğunu öne sürmüştür. Kevin Kruse bu konuk hakkında ‘Hayat gelir kazanmakla değil etki yaratmakla ilgilidir’ der. Stephan Covey ise motivasyonun bir ateşe benzediğini ve ona dokunan insanın yanacağını söyler.

Her Sabah Güveninizi Artıracak Motivasyon Sözleri

Motivasyon neden bu kadar güçlü ?

Dışsal motivasyonun asıl amacı içimizdeki o ateşi harlamaktır aşağıda bu ateşin faydalarını sizler için derledik.

1.Daha Kararlı Olmak
Çoğu başarı gidilen yol boyunca karşımıza çıkan engellere karşı pes etmeden devam edebilmek ve başarısızlıklara göğüs germekle ilgilidir. Kararlı insanlar beyinlerindeki bu kabullenme bölgesini geliştirmiş olduklarından kaybetmek onlar için sıradaki büyük zaferin bir adımı haline gelir. Diğer insanların aksine bu konuda ustalaşmış insanlar kaybettikçe hızlanır ve yollarına daha bilge bir şekilde devam ederler. Atletizm gibi engele takılmaktansa onun üstünden zıplayın ve yolunuza devam edin.

2.Katılmaktan çekinmeyin
Kuvaas ve Dysvik araştırmalarında içsel motivasyonu tam olan insanların işlerine daha çok katıldığı ve daha aktif olduğunu belirtmiştir ve bununla beraber o işte aldıkları sorumlulukları artarken başardıkları şeylerin de sayısı artar. Unutmayın konuşmayı yapan insan alkışlanır.

3.Öz eğitimle gelen motive gibisi yoktur
Hilton Zigler kısaca öğrenmeye istekli değilsek kimsenin bize öğretemeyeceğini ve kararlıysak da kimsenin bizi durduramayacağını söyler. Büyük öğretmenler dört şeyi çok iyi yaparlar : konuyu bilirler, organize olurlar, çoşkuludurlar ve şunu dışında da öğrencilerini umursarlar. Fakat öğrenci öğrenmek istemedikçe öğretmenin büyüklüğü hiçbir şeyi değiştirmez.

4.Mükemmeli bulmak
Daima en iyisi peşinde koşmak onun sahibi olmaktan çok uzaktır çünkü Vince Lombardi’ nin dediği gibi mükemmellik elde edilmez ama onun peşinde koşarken onu yakalar ve uzun süreli sahipleri biz oluruz.

5.Motive olmuş insanlar ve yanınızda kalanlar
Motivasyonu kırık insanlar sizin zor zamanlarınızda sizinle kalamaz ve bırakıp giderler fakat motivasyonu yüksek olan insanlar o karanlığın ilerisinden size sesleniyor ve yolu açıyor olurlar.

Son olarak, motivasyonumuzun ne olduğunu bilmek bize hayatta başarılı olmak için neye ihtiyacımız olduğunu anlatır. Mükemmelliğe yol açan insanlar şartlar ne olursa olsun o ortamdaki en üretken insan olurlar ve diğerlerini aydınlatırlar. Dışsal motivasyon onlar için gerekli değildir çünkü artık bu ruh içlerine işlemiştir. Motivasyon türleri hakkında daha fazla bilgi almak için Motivasyon Nedir ve Nasıl Motive Olunur a göz atabilirsiniz.

Sinem Varlı

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu