BlogKariyer

Keyifli ve Etkileyici Bir Sunum Nasıl Hazırlanır?

İş hayatında ve eğitim hayatında en çok çekinilen ve korkulan durumlardan biri; sunum yapmak! İnsanların karşısına çıkıp bir konuda sunum yapmak kolay bir iş değil, ancak tavsiyelerimiz bu süreci keyifli bir hale getirebilir! Unutmayın konuya hakimseniz 1-0 önde başlarsınız :)

Anlatımınızı Renklendirin!

Sunumlarda yapılan en büyük hatalardan biri slaytları düz yazı olarak okuyarak heyecansız bir ses tonuyla sunum yapmaktır! Bu durumda; dinleyicilerin bir süre sonra “bitse de gitsek” moduna geçtiğini göreceksiniz. Sizin sunumunuzun kaderini çizen noktalardan biri de, dinleyicilerden alacağınız reaksiyonlardır. Dinleyicilerin sıkılmadan sizi dinlemesi ve sunuma aktif olarak katılması sizi daha da teşvik edecektir. Sunuma hazırlanırken kendi kafanızda bir senaryo hazırlayın ve sunumunuzda bazı yerlere hikayeler ekleyin. Bu sizin hayatınızdan örnekler olabilir veya konu hakkında başarılı olmuş birinin deneyimleri olabilir. Fazla abartmadan esprili bir dil de anlatımınızı renklendirecektir.

Sahnenin Ana Teması Siz Olun!

Sunuma çıktınız karşınızda insanlar ve sunum başlıyor! Sunumun ana teması slaytlar ve ekran mı olsun yoksa siz mi? İyi bir konuşmacı bütün dikkati üzerinde toplar ve slaytlar teferruat olarak kalır. Sunumda özgün bir şekilde bilgileri aktarmanız da dinleyicide sizin konuya hakim olduğunuz intibası oluşturacaktır. Unutmayın; konuyu anlatan sizsiniz ve insanların ekrana odaklanarak slaytları okuması sizi etkisizleştirecektir.

En İyi 5 Sunum Programı Yazımız İçin Tıklayınız

Görseller Yazıdan Her Zaman İyidir

30 sayfa metin içeren slayt mı yoksa 15 sayfa görsel zenginliği olan slayt mı? Aslında konuya göre değişebilecek bir durum ama genel olarak fotoğraflar, grafikler ve tablolar insanların dikkatini daha da çekecektir. Bir ürünün besin değer oranlarını sunarken düz yazı şeklinde %13-%15-%17 şeklinde yazmaktansa grafik şeklinde sunmak ilgiyi arttıracaktır. Görsel hafızaya vurgu yapmak her zaman daha iyi olacaktır.

 

Genel İfadelerden Kaçının, Bilgileri Özele İndirgeyin

Sunumlarda en çok yapılan hatalardan biri de uzun ifadeler kullanmak ve bu uzun ifadeler sonucu anlam kargaşası yaşamaktır. Net ve kısa ifadeler kullanmak sunumunuzu daha etkileyici ve dinlenebilir hale getirecektir. Hem slayt içeriklerinizde hem de sözel anlatımınızda uzun ifadelerden kaçının!

 

Gökhan Turgut Ünal

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu